Народна странка

Народна странка Крагујевац: Тражимо одговорност и оставке због скандала са Тржницом

Народна странка Крагујевац: Тражимо одговорност и оставке због скандала са Тржницом

После 3 године од почетка радова, 3 године од ускраћивања права пољопривредницима на продају производа, 3 године БЕЗ  привремене локације за продају (која је наравно ишла и иде на руку велепродајним ланцима и маркетима), 3 године од грађана непланираних куповина пољопривредних производа у маркетима (у којима никада није тако свежа роба као на пијаци), 3 године коришћења улице Црвено барјаче без санитарних услова за продају, 3 године не реаговање инспекција ради спречавања заразе, 3 године брукања пред грађанима, гостима и целом Србијом као град који не поштује и не зна да обнавља наслеђе и гради бункере који је заклањају, 3 милиона евра грађана за посао који није планом дозвољен, поставља се суштинско питање ЗАШТО градоначелник Дашић НАГРАЂУЈЕ, уместо да да КАЖЊАВА оне које су нас његове суграђане довели у ову трогодишњу АГОНИЈУ !

У нашем претходном обраћању:

https://www.glassumadije.rs/narodna-stranka-objavljuje-nova-saznanja-u-vezi-sa-rekonstrukcijom-trznice-u-kragujevcu/ 
поменули смо чињеницу у вези пропуста Весне Јовановић Милошевић из ЈП Урбанизма (Извршна директорка за урбанизам у периоду када се радила документација у ЈП Урбанизам) како би указали на потребу за преузимањем одговорности везано за одлуке да се Тржница ради и против плана незаконито.

У међувремену је расписан конкурс за директора ЈП Урбанизам а градоначелник Дашић је дао ЈАВНУ подршку Весне Јовановић Милошевић из ЈП Урбанизма услед чега је сада дошло  време да сада он преузме пуну одговорност за скандал са Тржницом.

Као потврду износимо следеће чињенице :
∙    Тржница се дограђивала по Плану "ПДР за део Градског Центра" у којем је писала обавеза израда Урбанистичког пројекта али и забрана било какве доградње (гаража и надстрешнице) то је Извршна директорка за урбанизам морала знати и реаговати поводом тога
∙     Уместо реаговања и заустављања израде документације она је ћутала и примала плату Извршног директроа од пара грађана Крагујевца и није дала оставку нити покренула било какав протест када се документација радила супротно Закону о изгградњи и Плану за део градског центра и зато је морала бити санкционисана
∙     У документацији у општини (налази се крод секретара Комисије Начелнице Љиљане Пршић) потребној за конкурисање за директора ЈП Урбанизам из поузданих извора тврдимо да у њој стоји ПОТВРДА оверена од стране Градоначелника Дашића да је Весна Јовановић Милошевић његов СНС кадар којег подржава за директора (уз напомену да се потписао и оверио печатом странке њену ПОТВРДУ да она није функционер али јесте члан СНС-а )

Како је јавност о овом скандалу али и овим незаконитостима обавештена више пута, Градоначелник је имао избор да поступи по Закону и превентивно својој СНС чланици, бар ускрати право на кандидатуру. Како се он ипак одлучио да стави свој потпис на њеној документацији за конкурс (може се проверити у Општини) за цео скандал око Тржнице, је сада он одговоран ! Чињеница да се није радио Урбанистички пројекат је заштитила оне којима није ишло у прилог да се цела процедура одвија јавно. Тај сам чин се може прихватити као незнање,  али је морао бити санкционисан политичком одлуком да се таквом кадру не да могућност да поново буде изабран.

Важно је напоменути да је Дашић са подршком њој као кандидату прихватио и да сноси ОДГОВОРНОСТ. Реч које дуго није било у јавности, јер су од ње бежали управо они који су варали систем. 

Из тих разлога ЗАХТЕВАМО ХИТНУ СМЕНУ директорке ЈП Урбанизам Весне Јовановић Милошевић, односно СМЕНУ Градоначелника Дашића уколико његова директорка буде наставила да обавља функцију директора у том предузећу, која је због њеног НЕЗНАЊА,  НЕЧИЊЕЊА и НЕУКАЗИВАЊА  на потребу спровођења Закона, цео град ставила у проблем који сада траје и више од 3 године . Најновија вест о покривање штете на Тржници од стране државе је кључни доказ да је ова гарнитура локалне самопуправе НЕСПОСОБНА али и да се НЕДОМАЋИНСКИ односи према новцу грађана Крагујевца а сада и грађана СРБИЈЕ!

Можда градоначелник Дашић не разуме и неће да уради ништа поводом ТРЖНИЦЕ (сматрајући да он није одговоран) али ће зато кад буде дошло време морати да сноси своју политичку одговорност, јер се ради о његовом кандидату за директорку градске фирме која је одговорна за  почетак радова на доградњи Тржнице! На тај начин је омогућила је радове који НИСУ били ни могући нити потребни, сем да се паре грађана потроше у што већој количини и за што краће време (које им је услед незнања опет продужено)!

Такође, постављамо питање директору ЈКП Шумадија да ли је обустављена  јавна набавка за изградњу надстрешнице у склопу Градске тржнице и зашто? Да ли је предмер и предрачун грађевинских и грађевинско-занатских радова исти или са малим козметичким изменама као и онај на који је уговорни извођач радова доставио понуду ( 906-2022 од  09.08.2022.) која је саставни део Анекса VIII којим је и дефинисана коначна вредност радова.
     
Овај скандал који још увек траје је био политичка одлука, коју струка није хтела да промени, или је бар ублажи, са навођењем чланова Закона и делова из ПЛАНА који су извесно је супротни свему учињеном до сада! У складу са тим највећа одговорност је била и сада је на градоначелнику Дашићу!

Чекамо одговор Министарства ГСИ и урбанистичке инспекције за следећу објаву!

Народна странка Крагујевац