Народна странка

Народна странка Крагујевац: Хиљаду дана споменика неспособности градске власти

Народна странка Крагујевац: Хиљаду дана споменика неспособности градске власти

Зграда градске тржнице је завршена 1929. године, а за њену изградњу је почетком 20. века било потребно свега 100 дана. Сада, после 1.000 дана, једно од обележја овог града, споменик културе који је под заштитом државе, доведен је на сам руб уништења, искључиво неспособношћу актуелне градске власти.

Истовремено, ова тужна грађевина постала је својеврсни споменик, симбол и показатељ незнања, бахатости и нестручности на свим нивоима власти, која као куга разједа ову земљу.

У најмању руку, трагикомично је деловао скуп за Сретење, у порти старе цркве, где је „велики и непорециви“ нам вођа, пред својим обожаваоцима и поклоницима, изашлим „сасвим спонтано“ из канцеларија више градских јавних предузећа, изјавио како ће на крају он сам обновити Тржницу.

Овом приликом питамо градоначелника Дашића да ли је искористио посету председника да га упозна са „очигледним“ напретком радова на Тржници? Да ли је председник задовољан и срећан због „економичности и уштеде новца“ приликом предузетих радова? Не сумњамо да јесте!

Шалу на страну, очигледно видевши да ће, због ове и овакве градске власти и њених (не)дела, на наредним локалним изборима у овом граду СНС доживети дебакл, велики вођа је решио да вади кестење из ватре  и обећао завршетак радова на Тржници, а ако будемо „добри“, добићемо и стадион приде.

Наравно, остаје отворено питање хоће ли неко одговарати пред законом за утрошених и бачених 2,5 милиона евра, колико је до данас уложено у Тржницу!? Такође, хоће ли неко одговарати за подигнуту хипотеку над овим спомеником културе, као и за предузете радове, који су потпуно незаконити?

У вези са тим, Градски одбор Народне странке је више пута скретао пажњу јавности на неправилности и незаконитости када су радови на Тржници у питању, именујући именом и презименом најодговорније.

На крају крајева, пре две и по године смо поднели кривичну пријаву против најодговорнијих у уништавању Тржнице и, наравно, за све ово време нисмо добили никакав одговор, нити ћемо, на жалост, док је ове власти.

А у згради општине по овом питању тајац, глас се не чује. Чућемо их само приликом отварања  грандиозних пројеката, као што су скејт паркови, школски тоалети и слично. Њих реално стање и живот овог града одавно већ не занима.

 Озбиљна и самомислећа власт, у некој уређеној земљи, али не и овој, има свест о властитој одговорности, која се, користећи своју позицију, труди да својим чињењем унапреди своју заједницу, као и квалитет живота људи у њој, а у општем интересу свих.

То је од наше актуелне градске власти, на жалост, ипак превише очекивати, јер је за то потребан морал, капацитет и иницијатива, који у овом случају једноставно не постоје.

Народна странка Крагујевац