Народна странка

Народна странка Крагујевац: Петоспратна гаража у стамбеном блоку у Кнеза Милоша – успех или пораз града?

Народна странка Крагујевац: Петоспратна гаража у стамбеном блоку у Кнеза Милоша – успех или пораз града?

Паркинг на првој фотографији је био својевремено имовински регулисан за недостајућу зграду ФИЛУМ-а са мањом концертном двораном. Међутим, ту се ”паркирала” стамбена зграда, а после ње, и вишеспратна гаража (фотографија два).

Објекат са соларним панелима (фотографија два), који је затворио прозоре суседних кућа, стамбених и пословних зграда, зове се еколошка гаража, и представљена је као велики успех града недавним пресецањем врпце и говорима челних функционера града Крагујевца.

Овај петоспратни објекат, има малу основу за своју саобраћајну намену, и скучен је у односу на сличне у центру Београда. У време све дужих и ширих аутомобила, то је чудно. И зато ће Крагујевчани морати да увежбају возачко умеће и стрпљење. Кретање и паркирање у пуној гаражи биће изазовно. Прилаз гаражи преко некадашњег паркинга стамбене зграде, тик уз 15 узиданих гаража постојеће стамбене зграде, неће бити саобраћајно комфоран. Посебан изазов биће излазак колоне возила у улицу Кнеза Милоша, која је често у саобраћајном колапсу и малог капацитета за проток возила. Надајмо се и срећи да стварност неће тестирати и противпожарне перформансе овог објекта.

Гаража је изграђена на мањој основи него претходни паркинг простор, и та разлика од неколико метара ширине је сада зелена површина, што је и највећи еколошки допринос ове еколошке гараже. Претходни паркинг простор је на делу изграђене гараже био за 50ак возила. Садашња гаража је по званичној употребној дозволи капацитета 197 возила, цене од око 3 милиона евра или невероватних 450 евра по квадрату на 12 ари бесплатног грађевинског земљишта. За изградњу гараже је модификован и прилазни простор  - при чему је срушена једна узидана гаража стамбене зграде и уништено 16 паркинг места испред исте, са још 10 необележених паркинг места и неколико лимених гаража на тој локацији. Дакле, станари оближњих зграда су неповратно изгубили око 20 паркинг места, која сада могу користити у новој гаражи, али уз надокнаду од 70 динара на сат. Практично, град је инвестирао у  око 140 нових паркинг места 3 милиона евра, што износи око 21.000 евра по новом паркинг месту, што је значајно већа сума од комерцијалне цене од 5.000 – 6.000 евра по паркинг месту (то је цена по којој приватни инвеститори продају паркинг место у овом делу града). Поставља се питање да ли је била нужда да се ЈКП Шумадија додатно кредитно задужује за ову инвестицију и тиме увећа своје кредитне обавезе на преко 10 милиона евра?

Пре свега, Народна странка у Крагујевцу пита –  да ли је ова инвестиција могла бити сврсисходније употребљена?

Позната је пракса градње монтажних гаража по ободима насеља попут крагујевачких простора код Заставиног солитера, или код стадиона Радничког, на простору између Клиничког центра и Универзитета, или простору између зграда општине,  БИА и дворане Шумадија – при чему се организује и електрични транспорт до оближњих локација у центру града. О организацији пешачких зона, зелених зона, бициклистичких зона, да и не говоримо, као и о паркирања у кругу Клиничког центра које је могло да буде решено изградњом простране монтажне гараже.

Народна странка пита - како ће у конкретном случају грађани бити обештећени због ускраћеног паркинг простора који је био расположив по мањој цени или бесплатан за станаре околних зграда? 

Такође, да ли постоји усвојена студија о деградацији урбанистичких, противпожарних, безбедоносних, еколошких и саобраћајних стандарда у овом делу града?

На крају, познато је да је Крагујевац увек имао врхунске стручњаке из грађевинарства, архитектуре и урбанистичког планирања који су доприносили и на републичком нивоу и да ли су они били укључени у икакву расправу на тему неопходности изградње јавне гараже на овој локацији.

Отуда, Народна странка пита – зашто се и у чијем интересу десило да је политика победила струку у Крагујевцу, и откуда то уверење да нико никада неће одговарати за своје коруптивно чињење или нечињење?

Ова питања, као и низ других, Народна странка је постављала у медијима још 11.12.2019.

Без обзира на то што је објекат, уз сво негодовање јавности, подигнут и пуштен у функцију, и велику пропаганду о огромном постигнућу за Град, Народна странка сматра да је дужна да укаже на истинито стање ствари и да апелује да се ствари поправе.

Народна странка ће у будућности сарађивати са свим грађанским иницијативама које инсистирају на струци, науци, просветитељству и моралној обнови. Зато, и када је тешко и изгледа безнадежно, морамо да осветлимо стварна дешавања и тражимо решења.

Народна странка Крагујевац