Народна странка

Народна странка Крагујевац: Хоћемо ли се огрејати наредне зиме и која су могућа решења?

Народна странка Крагујевац: Хоћемо ли се огрејати наредне зиме и која су могућа решења?

Управо се завршила још једна грејна сезона у граду Крагујевцу, коју су обележили катаклизмични призори нашег града како се гуши у диму и смогу. Несагледиве последице црног дима који је свакодневно излазио из димњака градске топлане, по здравље грађана града Крагујевца, тек ћемо осетити у годинама пред нама, а за то се наравно можемо „захвалити“ актуелној градској власти, као и руководству „Енергетике“.

Почетком ове године најављени су велики радови у „Енергетици“, у циљу пребацивања целокупног грејања града Крагујевца на гас, а Градски одбор Народне странке жели да укаже  на неколико нејасноћа, у вези са предстојећом грејном сезоном.

На почетку, нејасно је да ли постоји студија или елаборат колико ће грађане коштати грејање наредне сезоне. Здрав ваздух и чиста животна средина, наравно, немају цену, али, у реалности, ту цену ће неко морати да плати, а бојимо се да ће то бити грађани града Крагујевца.

Такође, нејасно је да ли ће се и на који начин овај енергент набављати, када се узме у обзир ситуација на светском тржишту.

Уз то, због неповољних модела плаћања, као и у случају нередовности истог, постоји могућност обуставе испоруке гаса, што може бити непремостив проблем, а овом приликом подсећамо да је Клинички болнички центар у систему централног градског грејања, као и обданишта, школе итд.

На крају, питање свих питања, да ли ће се овим решењем, тј. преласком на гас, као главним енергентом, решити у потпуности загађење у нашем граду? Сматрамо да ће овим, проблем загађења бити само делимично решен, јер остаје питање индивидуалних ложишта и густог градског саобраћаја, који су међу највећим загађивачима.

Због свега наведеног, Градски одбор Народне странке предлаже да један део постројења настави да користи угаљ као енергент, уз обавезну уградњу електростатичких филтера.

Наиме, уградњом ових савремених филтера, био би решен проблем отровних честица из димњака и на тај начин се сачувало здравље становника околних насеља.

Градски одбор Народне странке сматра да је то далеко боље решење у овом тренутку, него улазити у ризик са новим енергентом и тако потенцијално угрозити опстанак наших грађана наредне зиме, a да се план о потпуном преоријентисању на гас остави за неки бољи и повољнији тренутак.

Народна странка Крагујевац