Народна странка

Ивана Парлић: Власт не може да забрани слободна окупљања грађана

Ивана Парлић: Власт не може да забрани слободна окупљања грађана

Желим да обавестим јавност да сам данас добила Пресуду којом ме Прекршајни суд у Ужицу ослобађа одговорности у прекршајном предмету по издатом прекршајном налогу у вези са учешећем на протесту против  Рио Тинта и ископавања литијума и бора у Србији.

У пресуди се, између осталог, наводи да је чланом 54 Устава Републике Србије прописано да је мирно окупљање грађана слободно, а да се слобода окупљања може законом ограничити само ако је то неопходно ради заштите јавног здравља, морала, права других или безбедности Републике Србије. Наводи се, такође, да је став суда да је накнадним издавањем прекршајног налога за саобраћајни прекршај, у моменту мирног јавног окупљања грађана, могло довести до повреде слободе окривљење на јавно окупљање зајемчене Уставом.

У пресуди се даље образлаже да чињеница да је критичном приликом  дошло до обуставе саобраћаја не значи да се слобода окупљања може ограничити, јер је до привремене обуставе саобраћаја дошло мирним протестом, па се појам мирно окупљање грађана, по ставу суда, мора тумачити тако да укључи и понашање које, у конкретном случају, привремено обуставља саобраћај, чиме се успоравају или спречавају активности других који не учествују у окупљању.

Ивана Парлић
председница Градског одбора  Народне странке Ужице