Народна странка

Горан Калчевић (Зајечар): Рудник бакра значи уништење Тимочке крајине

Горан Калчевић (Зајечар): Рудник бакра значи уништење Тимочке крајине

Председник Градског одбора Народне странке Зајечар Горан Калчевић изјавио је да геолошка истраживања бакра и злата на подручју Тимочке крајине представљају екоцид над овим подручјем.

„Недавно је једна фирма добила решење да може да почне са геолошким истраживањима што је довело до узнемирења грађана. Још две фирме су добиле дозволе за истраживање над целом Тимочком крајином. Оправдана је бојазан, ако се рудник отвори, да Тимок задеси судбина Борске реке“, рекао је Калчевић телевизији Нова С.

Калчевић је напоменуо да изостанак било какве рекације министарке Зоране Михајловић и градоначелника Зајечара Бошка Ничића указује на то „да нешто крију од народа“.

„Да иронија буде већа, та иста министарка је почасна грађанка града Зајечара; та иста министарка која за грађане који протестују каже да не желе развој Србије. Па, није развој Србије рудна рента и претварање у јефтину рударску колонију“, рекао је Калчевић.

Он је подсетио и на последице које је имало отврарање рудника Чукару Пеки.

„Отварање рудника Чукару Пеки довело је до огромног загађења природе, воде, земље и ваздуха; угрожени су водотокови у селима, пољопривредни засади, извори термоминералне воде. Из рудника се спуштају отпадне воде у Брестовачку реку која се улива у Црни Тимок чиме је угрожено лечилиште Гамзиградска бања“.

„Позивамо све медије у Србији да дођу и известе како пред нашим очима нестаје Тимочка крајина. Позивамо и грађане Србије да се пробуде, јер се се данас Србија брани у долани Јадра, Тимока и осталих наших река и планина“, поручио је Калчевић.