Народна странка

Драган Марковић (Бор): Водовод је један од најважнијих приоритета будуће (наше) власти

Драган Марковић (Бор): Водовод је један од најважнијих приоритета будуће (наше) власти

Поред Топлане, која је горући проблем годинама, ЈКП Водовод је, као предузеће од општег интереса, запостављено и без јасне визије од стране актуелне власти како се треба даље развијати.

Проблеми Водовода се гомилају и, на жалост, дуго се налазе у сенци Топлане која је по речима саме власти била приоритет у решавању.

Проблем недостатка адекватне радне снаге и ниских зарада запослених је све израженији. Стара механизација, учестали кварови и недостатак одговарајућих радних машина намеће се као велики недостатак у свакодневном пословању.

Губитак воде услед цурења у мрежи (преко 50 одсто), огромна дуговања за утрошену електричну енергију и проблеми са водоизвориштима у близини рудника наслеђе су које се мора са пажњом решавати.

Пракса водоводних радова и аранжмани без пројеката и чистих уговора се не сме понављати.

Водовод годинама послује са губитком. Кумулирани губитак износи  преко 10 милиона евра док су краткорочне обавезе изнад 600 милиона динара.Дуг за утрошену електричну енергију је званично непознат, али је претпоставка да није испод 700 милиона динара. При томе, дуг од око 300 милиона динара из 2013. године се не измирује. Једино похвално је то што се репрограм из 2020. године редовно измирује.

Грађани морају знати да Топлана Бор по нашим сазнањима годинама не плаћа (или симболично) за утрошену електричну енергију. Дуг Топлане по тој обавези је, незванично, преко две милијарде динара.

То је још један показатељ какву штеточинску власт имају Борани!

Као одговорна власт усмерићемо активности у решавање нагомиланих проблема по приоритетима и у циљу смањивања губитака. Нови менаџмент Водовода мора оформити екипу која ће  радити на детекцији цурења у мрежи чиме би се годишње бар за по 10 одсто смањили губици. Замена старих цеви намеће се као један велики приоритет. Градска власт мора издвојити већа средства за замену, по здравље штетних, азбесних цеви у мрежи.

Упоредо са одржавањем водоводне мреже мора се наставити са изградњом нових прикључака. Власт је годинама обећавала решавање водоснабдевања Горњана и насеља на горњем делу новог злотског пута према ВКФ.

Александар Миликић је то на почетку свог мандата у центру села пред Саветом МЗ Горњане обећао. И није испунио. Ми ћемо обезбедити водоснабдевање грађана Горњана.

Локална власт злоупотребљава сваку нормалну инвестицију у страначке сврхе. Водовод у Метовници је била обавеза власти, јер су услед рударских активности многи домаћини остали без воде у бунарима. На жалост, и то су претворили у партијашење. Скуп у дому културе у Метовници је то показао. Не може Благоје Спасковски обећавати људима у Метовници нешто за шта није надлежан. Своје је показао на челу државног РТБ Бор којег више нема!    

Пре пар година смо у Скупштини града Бора промовисали идеју својеврсног УППР за јавни сектор у Бору.

Имајући у виду да је локална власт опростила око 2,5 милијарде динара дуга РТБ Бор и тиме финансијски оштетила буџет града Бора и грађане за један годишњи буџет, обавеза је државе да се тај износ врати Бору. На тај начин би се јавни сектор растеретио пола дуговања.

Поклањање аеродрома и прећутна сагласност за многе радње које су биле на штету града и грађана морају доћи на дневни ред. Кривци за финансијску и другу штету учињену у јавном сектору морају одгаварати. Неће се поновити неписано правило-ко је од директора, руководилаца или политичара одговарао?

Истина, одговорност и правда морају бити на првом месту!

Драган Марковић-Уједињена опозиција Бора