Народна странка

Др Гордана Шошић: Нестручност и немар Владе Србије у служби егзодуса здравствених радника

Др Гордана Шошић: Нестручност и немар Владе Србије у служби егзодуса здравствених радника

Планирано повећање зарада у здравству за 2019. годину, према Упутству Министарства финансија, представља још један у низу корака којим се наставља раслојавање друштва и ствара вештачка подела код запослених који зараде остварују из буџетских средстава.

Планирано повећање од седам до 12 процената прераспоређено је тако да највише повећање у односу на садашњу плату припада медицинским и стоматолошким техничарима 12 одсто, докторима 10 одсто, док остали запослени могу очекивати 7 одсто повећања. У условима опште материјалне беде свако повећање плата, макар и минимално, добродошло је, али је суштина у чињеници да за остале кориснике буџетских средстава није предвиђено овакво раслојавање према различитим пословима и степену стручне спреме, наводи се у саопштењу поверенице Градског одбора Народне странке у Крагујевцу др Гордане Шошић. Др Шошић пита надлежне на основу чега се прави дискриминација међу запосленима у здравству, као и подела на “ове” и “оне” кориснике буџетских средстава. Гордана Шошић оцењује да су плате у здравству недопустиво ниске, али и позива да се коначно схвати да зараде нису једини разлог масовног одлива медицинског особља у иностранство.

Не одлазе лекари и техничари само због малих плата. Одлазе и због тога што тамо постоји уређен систем, плаћа се сваки минут прековременог рада, напредовање и усавршавање у струци је нормално, доступно и не захтева партијску књижицу, цени се рад, знање и звање. Једноставно тамо се ради на начин који не вређа достојанство ни лекара ни пацијената, закључује повереница ГрО Народне странке у Крагујевцу др Гордана Шошић.