Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): Какве рачуне за одношење смећа добијају наши суграђани на сеоском подручју

Виолета Марковић (Чачак): Какве рачуне за одношење смећа добијају наши суграђани на сеоском подручју

преузето са портала OzonPress

Како је конференцуја за медије Градског одбора Народне странке у Чачку одржана на Дан жена 8.марта, то је био повод да Виолета Марковић, потпредседница Градског одбора, најпре позове мушкарце да женама не честитају њихов дан само поклањајући букете цвећа, већ и да дају свој допринос бољем статусу жена у српском друштву.

“Само да подсетим да су од почетка године девет жена у Србији убијене од стране својих партнера у породичном насиљу. Такође желим да приметиме да су жене постале активније у политици него раније, а и сама сам једна од њих. Међутим треба да се зна да је основни порив жени да се укључи у политику онај тренутак кад осети да су њена деца, њена породица угрожени. Већи број активних жена знак је да све више људи схвата да су Србији неопходне промене и боље друштво. Надам се да ћемо следећи 8. март славити у другачијој Србији и другачијем, хуманијем друштву, без породичног и сваког другог насиља и у слободи јавног и политичког деловања”, рекла је Виолета Марковић.

Потом је говорила о темама саме конференције за медије. Подсетила је да је Народна странка већ отворила питање плата директора јавних предузећа у Чачку и драстичном повећању цена услуга тих предузећа.

“Директор ЈКП “Комуналац” доставио је локалним медијима одговоре на питања која сам му ја поставила по Закону о доступности информацијама од јавног значаја. Тако је јавност могла да види која питања сам поставила и какви су одговори. Мени се чини да овде имамо пример онога: чега се паметан стиди, тиме се онај други поноси. Стекла сам утисак да је директор Бранко Пејица наш захтев за доступност информација од јавног значаја схватио као напад на њега и да му није јасно шта је вршење јавних функција. Ако је нешто јавно, онда јавност има оправдани интерес да о томе буде информисана. Од одговора које је директор дао на моја питања, могу да закључим да је финансијско-материјално стање у пословању ЈКП Комуналац скоро па идентично какво је било у тренутку преузимања дужности директора прошле године. Дуговања предузећа су скоро иста, мада није да је баш све  исто. Треба подсетити да је ово јавно предузеће крајем прошле године добило буџетску помоћ од 48 милиона, од чега је 20 милиона за исплату дуга  ЈП Дубоко, а остало за набавку основних средстава. То значи да није било буџетске помоћи предузеће би завршило прошлу пословну годину са минусом и било би у губитку”, рекла је Виолета Марковић.

Подсетила је и да је прошле јесени било повећање цена услуга Комуналца од 13 одсто, па је тај нови ударац на џеп грађана донео нове приходе овом предузећу и умањио губитке које је имало током године. Наговестила је да ћемо у марту имати прве извештаје о коначним билансима пословања јавних предузећа у прошлој години па ће то бити прилика да се и пословање Комуналца боље анализира.

“Из директорових одговора сазнала сам о чудним начинима уклањања поџемних контејнера у улици Светозара Марковића, имајући у виду да процедуре како се реализује нека инвестиција, по истој процедури она се гаси. Неозбиљно је када грађанима вређате интелигенцију убеђујући их да је разлог за уклањање поџемног контејнера то што је он оштећен возилима које су грађани паркирали. То би, ваљда, требало да значи да само возачи који у тој улици паркирају аутомобиле узгред и оштећују поџемне контејнере, а то се у другим улицама не дешава и тамо нема разлога да се контејнери уклањају”,  рекла је Виолета Марковић.

Поменула је и уклањање рециклажног платоа у Атеници у близини основне школе.

“Тамо је из разлога честих пријава непрописног остављања отпада постављена наџорна камера, па је Комунална полиција у неколико наврата идентификовала прекршитеље и изрицала казну. Сада је рециклажни центар уклоњен и само стоји бандера са наџорном камером”,  рекла је Марковић.

Затим је набројала која су све документа потребна да би се уклонио рециклажни плато и истакла да директор Комуналца није обавестио јавност да ли су сва та документа прибављена, као ни шта је био разлог да се плато уклања.

Поменула је пример какве рачуне за одношење смећа добијају наши суграђани на сеоском подручју.

“Док се директор бави одговорима на наша питања, грађани добијају неке чудне рачуне, па су  нас замолили да то изнесемо у јавност. И ево два рачуна као илустрација овога о чему говорим. Један је из Балуге трнавске, где је месечни рачун за изношење смећа једно сеоско домаћинство примило на износ од 50.222 динара, а други из Ракове на износ 25.338 динара. Да ли је могуће да у том предузећу ни рачун не умеју да напишу исправан. И сад зашто се грађани обраћају нама као политичкој странци, а не надлежнима у Комуналцу. Па зато што им је у Комуналцу речено: Ма не обраћајте пажњу то је нека грешка. Уместо да се бави комуналном делатношћу птредузећа којим руководи директор Пејица се бави неким стварима које су њему битније. Можда је плата коју прима као директор обичним грађанима велика, а њему мала, али треба да одвоји мало свог директорског времена па да види шта се десило са поџемним контејнером, где му нестаде рециклажни плато и какве рачуне шаље сеоским домаћинствим”, рекла је Виолета Марковић.

На тему уклоњеног поџемног контејнера подсетила је још да је званично речено да се контејнер привремено укида, а заправо је потпуно затрпан и наливен бетоном.

“И речено је да су прекопута привремено постављени стандардни контејнери. Морам да подсетим и директора Пејицу да су поџемни контејнери и рециклажни платои биле иновације у овој комуналној делатности, да су биле инвестиције које су финансиране из градског програма екологије тј. из градског буџета, да је на те инвестиције и надлежно министарство дало позитивно мишљење, да је на крају и Скупштина града изгласала те пројекте. Град је по основу програма заштите животне средине дао на управљање те објекте Комуналцу, па пошто имамо помоћницу градоначелника за екологију ево јавно питам Миру Ђоковић да ли прати шта се дешава  у Комуналцу, да ли прати како се пројекти финансирани из буџета града урушавају и да ли ће реаговати због свега овога. Уосталом, да ли ће и градоначелник реаговати на овако нерационално газдовање јавном имовином у Чачку”, питала је Виолета Марковић.