Народна странка

Народна странка Чачак: Колико људи заиста ради у Форверку?

Народна странка Чачак: Колико људи заиста ради у Форверку?

Отпуштање великог броја радника последња три месеца прошле године у компанији Форверк поново је наметнуло питање да ли и колико страни инвеститори извршавају своје уговорне обавезе, пре свега према броју запослених и самим радницима. До сада се огласило неколико жена које су отказе добиле на крају радног дана или им је пак послат поштом на кућну адресу за време боловања, али из саме фирме није било коментара.

Због тога је Виолета Марковић, потпредседница Градског одбора Народне странке по Закону о слободном приступу информацијама од јавног значаја, затражила од локалне самоуправе податке о броју запослених радника у Форверку и колико испуњавају своје уговорне обавезе, јер су од државе и града добили велике субвенције.  Градоначелник Чачка Милун Тодоровић доставио је одговор о броју запослених радника у Форверку на крају 2019, 2020. и 2021.године, али је занимљиво да се ради о папирима компаније Форверк, оригиналним печатима фирме, а не о службеним папирима града Чачка, односно боље речено, Тодоровић је само проследио папире које је добио од Форверка, верујући им на реч.

По тим папирима, компанија Форверк испуњава своје уговорне обавезе и у фабрици је на крају прошле године радило 558 радника. Међутим, ти подаци се не слажу са подацима у у Агенцији за привредне регистре које је Форверк достављао.

"Добила сам одговор од градске управе и желим да вам покажем како тај одговор изгледа. Ради се о папирима без заводног броја и печата Града Чачка, што јасно говори да страни инвеститор не испуњава своју уговорну обавезу и не доставља податке како испуњава преузете обавезе. Добила сам одговор за сва три правна лица. И, рецимо,  директор Меденица каже да је на крају 2020.године било 407 запослених. Међутим, по извештајима које су предавали Агенцији за привредне регистре за 2020. годину наводе да је Елдизи имао просечно запослених 50, Драјвтек 21 и Аутотек 153, што је укупно 224 радника, односно далеко мање од 407, колико наводи Меденица.  Изражавам оправдану сумњу да ти подаци нису тачни јер овај докуменат није никакав доказ већ само реч директора Форверка. Ниједном домаћем привреднику у Чачку који је користио субвенције није се веровало на реч да се да изјава, да ту буде стављен потпис и печат већ је морао да доказује да је испунио обавезе на основу чега је добио субвенције. Ова три правна лица су требала да докажу неким документима да су испунили обавезе на основу чега су добили 14 хектара земље и субвенције по радним местима. Град Чачак је имао обавезу да провери те податке, а град то може да провери у централном регистру ПИО где може да се у дан провери колико која фирма запошљава радника",наводи Виолета Марковић.

Она је подсетила Милуна Тодоровича да је изабран да штити интересе града и грађана Чачка.

"Питање сам поставила са пуним правом, без жеље да дискредитујем било ког инвеститора у граду нити имам ту намеру, али оно што је по уговору обавеза то треба да буде јавни податак и о томе сви треба да отворено причамо. Ако се није испунило онда да видимо шта да урадимо да бисмо довели до тога да се испуањавају све обавезе по уговору. Град је испунио све обавезе и најмање што желимо је да страни инвеститор испуни своје обавезе према граду Чачку. Просечан број запослених говори да је то неисплатива инвестиција за град Чачак. Градоначелниче, рекли сте да је Форверк моћна фирма, што се слажемо, велика фирма, да верујемо на реч, али да је одговорна фирма бар у Србији мора да докаже. И ви морате да докажете да сте одговоран градоначелник. Подсећам на раднице које су се огласиле и које су говориле како су добијале и на који начин отказе, док ваш коментар на то не бих коментарисала", закључила је Виолета Марковић.

преузето са портала Ozonpress