Народна странка

Виолета Марковић (Чачак): Ако се дозову памети, одустаће од дрвне сечке

Виолета Марковић (Чачак): Ако се дозову памети, одустаће од дрвне сечке

преузето са портала OzonPress

Изградња топлане на дрвну сечку у склопу приватно-јавног партнерства још увек је актуелна тема у Чачку, мада је још пре више од месец дана на конференцији за медије Градског одбора Народне странке указано да је у питању планирање највеће пљачке грађана Чачка.

"Ми смо у овом случају пажњу посветили финансијском аспекту најаве да ће се као енергент за даљинско грејање увести дрвна сечка и да се планира да ЈКП за грејање „Чачак“ уђе у партнерски однос са приватним партнером, који ствара финансијске обавезе овог предузећа тј. буџета Града Чачка ништа мање него 30 наредних година. Већ на први поглед било је јасно да се планира највећа пљачка грађана Чачка као пореских обвезника. Пре неколико седмица поднели смо, Радном тиму који се бави овим пројектом у оквиру ЈКП Чачак,  захтев по основу Закона о доступности информацијама од јавног значаја, како би сазнали мало више о целом пројекту од онога што је до тада само штуро пласирано у јавност. И онда смо добили одговор у коме се наводи да је и овај Радни тим као и онај за пројекат „Чачак – престоница културе“ имао исту праксу, а то је да не води записнике са седница, па тако нема писаног трага којим темама су се бавили, који ставови, предлози и одлуке су доношени. Кад нема записника нема ни трагова шта су чланови тих Радних тимова заправо разматрали, какве одлуке доносили, какве обавезе стварали. Једино што смо корисно сазнали, али незванично, да је донета одлука да се јавна набавка везана за топлану на дрвну сечку стопира. Ако је то тачно то значи да су се дозвали памети, мада је одлука вероватно донета из практичних разлога да није добијена урбанистичка сагласност за градњу топлане на дрвну сечку", каже Виолета Марковић, потпредседница Градског одбора Народне странке.

Навела је и слутњу да су можда чланови Радног тима постали свесни свих слабости и грешака, а нарочито финансијских проблема у овом пројекту. Указала је и на то да ипак постоје трошкови који су до сада настали и да је то чињеница која указује на расипничко и недомаћинско понашање актуелне власти у Чачку.

"Цена грејања у Чачку је у само пар месеци порасла за 11%, па одмах потом још 8,5% .  Где су ту елементи штедње и рационалног пословања ако у тренутку када дижете цену и додатно оптерећујете грађане, улазите у додатне непотребне трошкове који опет на крају иду на терет грађана. Тако је ово јавно предузеће, како се види у аналитичкој картици, исплатило београдској фирми Алмис Цомпанy 626.000 динара за услугу прикупљања документације за тражење урбанистичке дозволе за градњу топлане на дрвну сечку. Где је ту заправо проблем. Па проблем је у томе што је Миљан Штрбац, технички директор ЈКП „Чачак“, истовремено по уговору који је са њим као физичким лицем склопио градоначелник Милун Тодоровић, у својству члана оног другог Радног тима за пројекат „Чачак – престоница културе“ добио милион и педесетхиљада динара нето, управо за исти посао за који је градско предузеће у коме је он технички директор ангажује приватну београдску фирму. При томе та иста београдска фирма и поред тога што ЈКП „Чачак“ има своју правну службу са довољно квалификованим правницима, бива ангажована да пише приговор Градском већу на Решење Управе за урбанизам, и у жалби наводи лажну тврдњу  да је котларница на гас од 35 мегавата ван употребе. Кад је то изашло у јавност ЈКП Чачак је повукло тај приговор и Решење Управе за урбанизам је постало коначно, а то значи да не постоје урбанистички услови за градњу планиране котларнице на дрвну сечку", каже Виолета Марковић.

Како је истакла, када се сви трошкови саберу испада да је ЈКП Чачак преко милион динара до сада потрошило на потпуно беспотребан пројекат градње котларнице на дрвну сечку, од кога како се најављује неће бити ништа.

"Због овако немарног односа према новцу грађана ми смо поднели пријаву Заштитнику грађана против Градске управе за стручне послове Скупштине, градоначелника и Градског већа, да су процедурално усвојена акта везано за грејање на дрвну сечку и прављење приватно-јавног партнерства на Градском већу и на Скупштини Града Чачка, мимо прописане процедуре, да су прекршени и Статут града, Пословници о раду Градског већа и Скупштине града  и Закон о управи и локалној самоуправи, па и Устав Србије. Очекујемо да ће се у догледно време огласити Заштитник грађана по овом питању, а начелници ове Градске управе бих препоручила да обрати пажњу на процедуралне грешке које се праве у раду Градског већа, градоначелника и Скупштине града, јер је искључиво њена надлежност и одговорност да на то упозори" рекла је Марковић на конференцији за јавност Градског одбора Народне странке.

Указала је и на чињеницу да су неки чланови Радног тима за дрвну сечку били у Мионици у посети таквој топлани која је тамо изграђена и која је у функцији.

"Изоставили су, намерно или не, да кажу једну врло битну ствар, а то је оно што ми све време причамо. Топлану на дрвну сечку у Мионици финансира општина, без приватно-јавног партнерства. И ми од почетка о томе говоримо, да је евидентно да би реализација овог пројекта на начин како је започело у Чачку била до сада невиђена пљачка грађана. Осим гарантовања приватном партнеру да ће бити исплаћен и ако не испоручује уговорену количину топлотне енергије, стоји и клаузула са којом се сагласила локална самоуправа, да ће уколико приватни партнер западне у дугове према својој пословној банци, банка узети удео у власништву приватног партнера у топлани на дрвну сечку. Као што видите још нису званично ни изабрали приватног партнера, а већ су се сложили да тај будући партнер може своја дуговања да пребија преко заједничког објекта", каже Виолета Марковић.

Навела је да по консултацијама које је обавила са искусним инжењерима у овој области, постоје знатно ефикаснија и јефтинија решења којима би се подигао постојећи капацитет свих топлана у Чачку, а што би поред инжењерског, производног и енергетског аспекта било повољније и када је екологија у питању.

"Једина „слабост“ таквих решења је да би ту било знатно мање простора за разно-разне „уградње“ и провизије финансијске природе, којима су, како се открива у последње време, неки појединци у чачанској власти врло склони", закључила је Виолета Марковић.