Народна странка

Народна странка Чачак: Утврдити аутономију судства у случају избацивања радника из ФРА

Народна странка Чачак: Утврдити аутономију судства у случају избацивања радника из ФРА

Председник Градског одбора Народне странке Чачак Александар Радојевић осудио је избацивање радника из погона Фабрике резног алата (ФРА) и изразио бојазан да је на овакву судску пресуду утицао притисак власти.

Подсећамо да је почетни дуг ФРА према купцу објекта извесном Копитићу износио 1, 5 милиона динара, а са обрачуном дуговање је изашало на 4, 6 милиона динара.

„Пресудом Привредног суда у Чачку намирење тог дуга је креирано као одузимање једног дела фабрике који ће се продати зарад намирења, без обзира на то што је фабрика у међувремену понудила и већу цифру да дуг буде измирен према том приватном повериоцу. Дакле фабрика је понудила на тих 4, 6 милиона чак 5, 6 милиона динара што је крајњи корисник одбио”, рекао је др Радојевић.

Он је поставио питање да ли ће се овај пример следити и у неким другим дужничко – поверилачким односима.

„Можда ћемо доћи до решења за дуговање Дома здравља према радницима у износу од неколико десетина милиона. Да ли ће се на исти начин у судској пракси применити да се ординације у Дому здравља поделе лекарима, возачима и осталом особљу којима се дугују плате. Да ли ће се оних 16 милиона колико износе дугови болнице према запосленим по најновијем ревизорском извештају ДРИ, такође користећи пример позитивне судске праксе из ФРА, намирити на тај начин што ће се ординације или кабинети поделити онима којима се дугују паре? упитао је Радојичић.

Потпредседник Градског одбора Народне странке Чачак Душко Селаковић осврнуо се на недавно усвајање нових програма странке, нарочито програм за културу за коју се, по његовом мишљењу, тренутно издваја мало новца.

„Залажемо се за велико повећање буџета установама културе у граду, а то значи више позоришта, концерата, књижевних вечери, изложби, филмова и сл. Редакције у медијима треба да промовишу културне ведности, а не кич и шунд”, закључио је Селаковић.