Народна странка

Народна странка Чачак: Србија не сме бити рударска колонија

Народна странка Чачак: Србија не сме бити рударска колонија

Народна странка Чачак истиче да Србија не сме бити рударска колонија „Рио Тинта“ где ће се трајно истрошити минерални ресурси земљишта, што ће утицати на екологију, а самим тим и на здравље људи. Чачански одбор позива све одговорне политичке организације да се укључе у борбу да се овако нешто не догоди.

„Највећи заговорник пројекта „Рио Тинто“ и ископавања литијума у Србији је министарка рударства и енергетике, Зорана Михајловић“, оценио је на конференцији за новинаре члан Градског одбора Народне странке у Чачку Сретен Белошевић.

Он је подсетио да је Михајловић казала да је то јединствена прилика за економски раст и развој Србије, како би се укључила у надолазеће модерне техноогије.

„Она је, такође, рекла да су против тога злонамерне политичке организације и неедуковани, уплашени и лаковерни људи, односно да је у питању зелено рударење, због чега нема разлога за забринутост“, подсетио је он.

Белошевић је указао и на то да су представници актуелне власти прецизирали да постоје резеве од 158 милиона тона руде литијума, што би приликом експлоатације у трајању од 50 до 60 година коштало око 60 милијарди долара. Према, његовим речима, Влада је саопштила да би годишњи приход од рудне ренте био између 40 и 50 милиона евра.

„Након размене докумената и мишљења Академија је извршила анализу и Влади послала допис да је страх грађана од еколошке катастрофе утемељен на научним чињеницама. По њиховој оцени тај пројекат је са економске, еколошке и социолошке тачке изузетно критичан“, подсетио је Белошевић додајући да рударење не може бити нигде и никада неутрално.

Он је, такође, указао да је Михајловић навела да би продукт рударења био литијум – карбонат и борска киселина и додала да ће се формирати предузеће за производњу батерија.

„Стручњаци САНУ су оценили да тај подухват садржи велики степен нетранспарентности и нерасветљености кључних детаља везаних за еколошка питања. Ми из Народне странке сматрамо да, када се литијум буде експлоатисао из Француске, Немачке које поседују значајно веће резерве него Србија, тада може и код нас“, истакао је Белошевић.

Он је нагласио да људско здравље, биљни и животињски свет не вреде више у тим земљама него код нас.

„Ми не треба да будемо држава која ће привредни развој засновати на продаји руде, а при том да нас трују. Србија би у том случају била место за јаловину, а тек потом би уследили проблеми. Немамо разлога да верујемо да Јадар и околина, неће проћи као други делови Србије попут Бора и Мајданпека којима деценијама управља корумпирана власт, а у последње време кинсески инвеститори који не мисле ни о својој држави“, рекао је Белошевић, додајући да сви показатељи указују на то да за две деценије у Бору неће бити могућности за живот, односно да ће бити расељен.

Члан Градског одбора је поручио да овај пројекат без Студија изводљивости и утицаја на животну средину које предлаже САНУ треба одмах бити заустављен.

„Србија не сме бити рударска колонија где ће се трајно истрошити минерални ресурси земљишта, што ће утицати на екологију, а самим тим и на здравље људи. Све одговорне политичке организације треба да се укључе у борбу да се овако нешто не догоди“, истакао је Белошевић нагласивши да министарка Михајловић мора ценити мишљење еминентних стручњака из САНУ из области рудаства, хемије, екологије и геологије.

Ово није скупљање политичких поена за нас, већ нам је циљ да заштитимо интересе сваког грађанина наше земље, будући да Влади ништа не верујемо да је све то тако добро и корисно како они представљају пројекат „Јадар“, закључио је Белошевић.