Народна странка

Народна странка Бор: Топлана на сечку и шопинг мол као приоритети града

Народна странка Бор: Топлана на сечку и шопинг мол као приоритети града

Град Бор већ једанаест година води екипа којој није страна промена страначког дреса. Важно је да су близу буџетских средстава, јавних набавки, да су увек на услузи приватним страначким „партнерима“ и на линији са централом у Београду... Увидели су они да од нормалног функционисања јавних предузећа и позитивног пословања њима неће бити боље. Не би морали да „спашавају“ Топлану, Водовод... СНС спасиоци воде брод звани град Бор као што Грчић руководи ЕПС-ом!

Топлана се урушавала политичким комбинацијама, нестручним вођењем од стране менаџмента, и партијском куповином угља, пред радницима који то нису могли променити. Све њихове грешке, самосталне или у договору са локалном влашћу, аминовали су одборници власти на предлог Градског већа Града Бора.

Ове јесени оборили су рекорд у висини субвенција: 370 милиона динара за угаљ. Преко 10 милиона евра за десет година!

Када су испуцали сва смислена обећања, власт на челу са Миликићем је у предизборној години, да би смирила незадовољне грађане због лошег грејања, дошла је на идеју да се кроз тзв. Приватно - јавно партнерство изгради нова топлана на сечку уместо топлане која се распада, како је Миликић ове године изјавио. Након вишегодишњег убеђивања да све иде у правцу развоја.

Основно питање је зашто је власт дозволила да се годинама  набавке угља врше по ценама вишим и дупло од продајне цене у рудницима? Где је ишла та разлика јер је чудно да нико од надлежних органа није реаговао? Од градоначелника до инспектора.  У чијем је то интересу било и ко је ту остварио екстрапрофит и довео Топлану у стање „распада“?  Надзорни одбор је потписивао негативно пословање, али је редовно обавештавао оснивача. Одборници власти годинама су својим гласом и ћутањем одобравали овакво недомаћинско пословање и тиме дали покриће овом криминалу. Дуговања Топлане су преко 2,5 милијарде динара.

Имајући у виду да су годинама гас представљали као најбољу замену за угаљ фаворизовање сечке није могло да се здраворазумно прихвати. Међутим, пројекат ветропарка од стране кума Александра Вучића и најављено отварање рудника у шумом богатим пределима дало је одговор на фаворизовање сечке као енергента. Миликић је на седници Скупштине града Бора рекао би коришћење гаса због емисије угљендиоксида повећало цену грејања а да сечке има у изобиљу и да неће бити посечене шуме близу Бора. Поменуо је чак увоз сечке из Белорусије... У одбрани сечке или боље рећи дрвета као енергента навео је да ће за грејну сезону бити потребно само 30 000 метара кубних сечке?! Да ли из незнања или само да би нешто рекао обмануо је Боране! Сечка влажности око 20 одсто има  по метру кубном масу око 200 килограма, односно у једној тони сечке има око пет метара кубних исте!

Имајући у виду да Топлана Бор троши око 50 000 тона угља годишње, чија је топлотна моћ већа од топлотне моћи и најквалитетније сечке, чак и да ради без топлотних губитака, за грејну сезону потребно је преко 150 000 кубних метара сечке. За то је потребно посећи неколико стотина хектара шуме.

Одборници власти су на седници скупштине града 10. децембра 2021. године изгласали Одлуку о измени и допуни генералне регулације градског насеља Бор. Том одлуком планира се изградња вишеспратница у појединим деловима новог дела града, док се на месту фудбалског стадиона „Рудар“  предвиђа изградња шопинг мола. Без образложења зашто баш у оквиру спортског комплекса и зашто се руши стадион?! Суседни Зајечар добија нови стадион, Кладово гради и шири постојећи спортски комплекс, а Бор ће после поклањања аеродрома, затварања Саваче моћи да се дичи зоолошким вртом?!  Шта ће спортски терени када се не зна судбина града и села... Ниједан одборник власти није дискутовао о томе.

Изградња нове Болнице није у плану. Пресељење Кривеља, проблеми Оштрељана, Слатињана, и грађана дела Бучја, као и муке радника у топионици нису значајна тема за ову власт.

Своје недомаћинско вођење града и дугове ова власт жели да пребаци на терет грађана. Убеђени смо да је ово последња година њихове накарадне власти!

 Народна стрнка Бор