Народна странка

Народна странка Бор: Предизборна шетња министарке Михајловић

Народна странка Бор: Предизборна шетња министарке Михајловић

Посета Зоране Михајловић Метовници показала је право лице власти. Организација догађаја, по угледу на сличне манифестације у блиској им Северној Кореји, тужан је покушај приказивања села о коме брину сви - и локална и републичка власт. Шминкање једне стране фасада зграда (и приватних) у центру села, доношење жардињера са цвећем и одношење након одласка министарке и њене свите, забрана постављања непопуларних питања и идиличне приче представника власти уклапају се у данашњу нашминкану стварност Бора и Србије.

Захвалност фирми која ће финансирати изградњу Водовода ка Метовници је разумљива.  То је само мали део потреба како Метовнице тако и других села која су, или ће бити погођена рударским активностима. Милион евра у односу на милијарде које ће страна фирма окретати (и зарадити) није износ који треба да фасцинира грађане.

Зато и чуде речи присутних представника власти. О томе каква ће бити судбина села бити након 20-25 година незахвално је причати...

Грађанима и неподобним новинарима није било дозвољено да постављају питања. Зашто? Да ли се неко уплашио да ће Зорану Михајловић упитати шта је са њеним неиспуњеним предизборним обећањима о изградњи путева, на пример пута Бор-Селиште или реновирању пруге према Зајечару?

Неки грађани су хтели да је упитају зашто се од јавности крије пилот студија о изложености индустријском загађењу грађана Бора, која је настала у оквиру публикације „Унапређење управљања контаминираним локалитетима у Србији“. Пилот студију, која је настала током 2018. и 2019. године, објавио је Институт за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут“. Резултати пилот студије показују да је у Бору значајно већи ризик обољевања и умирања од рака плућа, рака колона и ректума, панкреаса, бубрега, бешике, штитасте жлезде и др.

Градоначелник Миликић, вероватно под утиском посете своје министарке,  у хвалоспевимa на рачун стране фирме изнео је податак да је захваљујући фирми Зиђин у последње три године запослено 1500 младих Борана а буџет града Бора, по само њему знаној рaчуници, повећан за 40 одсто и да ће захваљујући њиховим инвестицијама Бор постати један од најразвијенијих градова Србије?!

Ради истине, према завршним рачунима буџета града Бора приходи су се кретали на следећи начин:

2017. година-1,912 милијарди динара, 2018. година-2,258 милијарде динара, 2019. година-2,202 милијарде динара и 2020. година-2,064 милијарде динара.

Председник Савета МЗ Метовница се трудио да истакне своје заслуге у „цветању“ села. Није хтео да по врелом дану онерасположи министарку показивањем руиниране зграде у којој се налази школске кухиња и амбуланта која је у катастрофалном стању. Путна инфраструктура и мрежа ниског напона су посебан проблем који Дејан Марковић Калимеро министарки, такође, није поменуо.Да не обрука градоначелника...

Као и све вештачки направљено и ова власт удара у зид. Додуше, верује да ће зид пробити.

Народна странка Бор