Народна странка

Народна странка Бор: Одмаралиште Савача и дворац у Брестовачкој бањи као жртве режима

Народна странка Бор: Одмаралиште Савача и дворац у Брестовачкој бањи као жртве режима

Одмаралиште "САВАЧА", које су наши очеви и дедови градили за децу Бора и Србије и које је окупљало годинама и деценијама хиљаде деце, понуђена је "инвеститорима" као атрактивно место за улагање.

ИСТ МЕДИА је пренела да је РАРИС (Регионална агенција за развој источне Србије) дечије одмаралиште ставила у понуду као интересантно за улагање. Да ли ћемо олако прећи преко ове преваре локалне власти?

Одборници СНС-СПС власти су раније изгласали да се "САВАЧА" одузме Установи "БАМБИ" и пренесе на управљање Туристичкој организацији Бора. Упозоравао сам са скупштинске говорнице да се спрема превара. Да су неки "инвеститори" блиски СНС бацили око на овај бисер Бора! Дечију грају, ЕКО кампове, наставу на отвоеном, разне радионице, кошаркашки и рукометни камп, ова власт жели заменити "инвестицијом" кроз јавно-приватно партнерство.

Зашто то раде?

Да ли је 20 милиона динара уложено да би неки  тајкун близак власти добио Савачу? Зашто се не искористи као и деценијама раније, за децу Бора и Тимочке крајине? Зашто не питају Дивца и Ђорђевића како им је било на Савачи? Зашто не нађу инвеститора и партнера за њихово чедо-ЗОО врт за чије функционисање се сваке године из буџета Бора издваја преко 30 милиона динара? Зато што не воле Бор и то показују на сваком кораку!

Међутим, ово није једини катастрофалан потез власти. Власт је у потпуности занемарила дворац кнеза Александра Карађорђевића из 1856. године површине 450 m2.

Дворац је 2009. уз помоћ средстава из ЕУ, у износу 357 хиљаде евра (фонд за прекограничну сарадњу ЕУ (највећи део)), и буџета општине Бор, реконструисан и свечано промовисан у Дом српско-румунског пријатељства. Намењен је за пријем делегација и гостију града Бора, сала у приземњу за венчања и туристичке и културне манифестације. У њему се налази библиотека, клуб уметника и стална поставка предмета и докумената из доба династије Карађорђевић.

Више пута сам, као одборник Скупштине града Бора, упозоравао сам да се он налази у очајном стању, прокишњава а делови фасаде отпадају.

Годинама власт ништа не чини, иако сам у више наврата указивао да се овај споменик културе мора ставити у функцију. Власт је обећавала да га уредити али је све остало на томе. Долази зима и може се очекивати да се његово руиниране настави. Још један показатељ какву власт Бор има!

Драган Марковић
председник Градског одбора народне странке Бор