Народна странка

Народна странка Бор: Информација о ненаменски потрошеним средствима из буџета локалне власти у Бору

Народна странка Бор: Информација о ненаменски потрошеним средствима из буџета локалне власти у Бору

Поштовани грађани,

Примера недомаћинског понашања и незаконитости нове – старе власти у Бору је превише. Ево, у најкраћем, и неких примера. 

-Ранијих година оштетили су буџет за око 2,5 милијарде динара опраштајући буџетска средства бившем РТБ Бор.

-Поклонили су аеродром Бор држави уз лажно обећање да ће га Република Србија ставити у функцију или ће Бор добити нови аеродром. Данас је тај аеродром ушао у процес експропријације, а нови, на општу жалост, није ни на видику.

-Планирају да сруше део спортског комплекса на Четвртом километру, укључујући стадион некадашњег ФК Рудар, тениске и остале терене. Део тих објеката и језерце изграђени су за време претходне власти чији је наследник актуелна власт. Да ли ће неко одговарати за то неодговорно трошење буџетских средстава? 

-Годинама се угаљ за Топлану набавља без јавне набавке, тзв. преговарачким поступком, чиме су се избегавале фирме и рудници који имају угаљ и чија је цена много нижа од оне коју су плаћали уназад више година. Ове године уговорена је цена која је три пута већа од ценовника рудника угља Бановићи из априла ове године. Субвенције служе да  се  шминка пословање уништене Топлане.

-Асфалтирање и поплочавање  је без правог надзора, у већем делу и без икаквих планских докумената. И неквалитетно. Један од примера је асфалтирање дивљег, у катастру непостојећег пута у реону села Горњане на кат. парцели бр. 6591, чији је власник Република Србија а корисник задруга Пољопром Бор. И то је доказ бахатости и класичног криминала! Још су се овом, незаконитом работом хвалили пред новинарима. Каква бахатост, сила и моћ!

-Власт је омогућила да се уместо правобранилаштва, као законског заступника, заступање јавних установа пред судовима препусти адвокатима, при чему три установе заступа адвокат, супруг начелнице градске управе,Љубинке Јелић. То је у супротности са законом и Одлуком о правобранилаштву града Бора. Тиме је буџет оштећен за више милиона динара. О томе су извештавали и медији.

-Трошење буџетских средстава у предизборним кампањама, посредством Центра за социјални рад, постало је правило. Пример је подела пакетића на последњим локалним изборима. И не само та “генијалност”.

-У претходном периоду су јавна комунална предузећа, под разним изговорима, куповала половне аутомобиле, камионе, цистерне и др. Зашто баш половњаке?

-Многи пројекти који су плаћени буџетским средствима нису никад заживели.  

-За неквалитетне радове разни извођачи су скупо плаћени, неки су радове наплатили и судским путем. И опет - нико није одговарао. Споменимо само утрошена средства за реновирање Дома  културе у Горњану.        

А буџет је све већи, сад је премашио 5,8 милијарди. Виде ли се у граду и у животима грађана значајнији помаци? Шта је са капиталним и приоритетним инвестицијама? Има ли привреде сем ЗиЂина, где је неопходна обилазница, толико обећавана Фабрика отпадних вода, нова болница, шта је са руином од “Капије Бора”,  докле ће да се толерише дивље насеље у НГЦ, преко пута Дома здравља, докле се стигло са туризмом у Брестовачкој бањи и посебно на Борском језеру, чему и коме служи давно реконструсано Омладинско насеље на Савачи, зашто смо и данас еколошки најзагађенија животна средина у земљи?

Народна странка Бор