Народна странка

Народна странка Бор: Угаљ за Топлану скупљи од сувог злата

Народна странка Бор: Угаљ за Топлану скупљи од сувог злата

Годинама упозоравамо на катастрофу у којој се заслугом ове власти налази јавни сектор. Власт коју, уз неке изузетке, више од десет година чини иста екипа људи то не дотиче. Сада појачана градским одбором странке „Мост“. Апеловали смо и апелујемо да се озбиљније погледа стање у предузећима и установама и заустави њихово пропадање.

Континуитет ове власти, поштовани грађани, траје од 2010. године. Период од 12 година је, сложоћете се, није мали. За то време ниједну годину ЈКП Топлана није завршиио у плусу.

Потрошене су и огромне субвенције (више од 10 милиона евра у последњих десет година), али се гомилају и стотине милиона дуговања. Није овде све у руководствима, ни код радника, већ је проблем у – системским грешкама. Власт је та која је одговорна због овог стања и одборници који гласају за негативно пословање овог предузећа. На тај начин се, очигледно је, „покрива“ извршна власт. Кумулирани губитак, краткорочне обавезе из ранијих година и огроман губитак изнад висине капитала показује да неко, свесно или несвесно, свеједно, урнише и уништава предузеће од стратешког значаја за град.

Захтевом да сваки корисник који жели да се искључи са система даљинског грејања, поред измиреног дуга, мора да добије сагласност стамбене заједнице и тај документ приложи уз захтев за искључење, руководство Топлане показује и безобразлук. Као да је стамбена заједница та која испоручује топлотну енергију. Позивају се на Закон о становању и одржавању зграда. Зашто онда нису навели на који се члан Закона позивају?!

Да ли су у ранијем периоду они који су се искључили, међу њима и велики број функционера и руководилаца из СНС-а, тражили такву сагласност?

На све ово, гле чуда, стиже “шлаг на торту”, а то је уговор о купопродаји угља са фирмом УЗОР-ЕКСПОРТ ДОО МЛАДЕНОВАЦ за грејну сезону 2022/23. године. Предмет уговора је купопродаја 30.100,00 тона угља, односно сукцесивна продаја и испорука од стране продавца за износ од 1.051.639.200,00 (једна милијарда педесет један милион шест стотина тридесет девет хиљаде и две стотине динара) са ПДВ-ом! Додуше, нема авансног плаћања, али је цифра веома, веома интересантна.

Како ће се набавити још 15 000 тона (можда и читавих 20 000 тона) нико не зна. Зна се да ће ова грејна сезона бити дупло скупља од претходне која је била, сетимо се, рекордна.

Угаљ је плаћан по стравично високим ценама, као нигде у овој земљи. Одборници су јавно на скупштинским заседањима захтевали од надлежним да испитају има ли у тој енормној СКУПОЋИ – криминала. Нажалост, за сад нема одговора. Како ли ће тек бити са новом набавком енергената? Почетак је, заиста, за сваку бригу!

Народна странка Бор