Народна странка

Народна странка Бор: Лажна обећања локалне власти

Народна странка Бор: Лажна обећања локалне власти

Као што нико из локалне власти не помиње долазак Вучића у угрожена села, тако се заборавило и на предизборна обећања која је Вучић изговорио на предизборном скупу у Бору. Нико од њих више не помиње изградњу нове болнице, обнову руинираних путева, желеничку станицу, стрељану, пресељења аеродрома (поклоњеног држави)... Заборавили су на бесплатне књиге за основце од првог до четвртог разреда. 

Сада већ јавно причају да ће од постојеће ЈКП Топлана остати само топлификација. Препустиће производњу топлотне енергије реномираном „инвеститору“...

Упозоравали смо више пута да ће они испунити само једно, за њих најважније, обећање. Срушиће део спортског комплекса на Четвртом километру, укључујући стадион некадашњег ФК Рудар, тениске терене и остало. Због шопинг мола. Као да је то једино место за такву „епохалну“ инвестицију.  

Коалиција која је формирана преваром грађана након последњих избора, свакодневно се и по незаконитим радњама, поистовећује са претходном влашћу. 

Навешћемо само неке од бројних незаконитости нове – старе локалне власти у Бору из претходних година:

- Набавка угља по баснословним ценама, и три пута већим од понуђених цена рудника угља из априла ове године. Субвенцијама шминкају пословање уништене Топлане.

- Асфалтирање без икаквих планских докумената, неквалитетно је, са слабом припремом, по жељама појединаца, тзв. повереника СНС-а.  Један од примера је асфалтирање дивљег, у катастру непостојећег, пута у реону села Горњане на кат. парцели бр. 6591, чији је власник Република Србија а корисник задруга Пољопром Бор. И то је доказ бахатости и класичног криминала! Још су се тиме хвалили пред новинарима.

- Суграђани из угрожених села су остављени на милост и немилост стране фирме. Обећања о пресељењима  села на нове локације остају мртво слово на папиру. Обмањују их годинама. Као да их се стиде. Поготово они који су уласком у власт премостили раније ставове. Макар и лажне. 

- Трошење буџетских средстава у предизборним кампањама, преко Центра за социјални рад, за прикривену куповину гласова. Пример је подела пакетића и др. Социјалне карте грађана их не интересују. Корисника Народне кухиње се стиде.

- Подела станова заслужним „кадровима“ власти је претходних година попримила обележје класичног безобразлука!

- Поплочавање тротоара и степеништа у граду је невиђена брука. Такав вид аматерског, а скупог, градитељства је незабележен на овим просторима!

- Парк код Студентског центра је још један вид класичне корупције. 

Све ово је само показатељ да овој власти ништа није свето, да је буџет њихов плен који, како они схватају, морају пошто - пото потрошити! 

Поштовани суграђани, свему набројаном не треба се чудити. Власт која поставља правобраниоца (не испуњава посебне услове дефинисане Одлуком о правобранилаштву) града Бора је класичан вид преваре грађана. И власт то не крије. Како онда очекивати законитост у раду власти која пада на првом кораку?

То Градско правобранилаштво је  Одлуком о правобранилаштву града Бора надлежно да пред судовима и другим органима заступа градске органе и организације чији је оснивач град Бор, а финансирају се из буџета. У пракси је, нажалост, другачије.

Ево и примера. Установе Музеј рударства и металургије, Центар за културу града Бора и Установа Спортски центар „Бобана Величковић“ у Бору, уговорима о пружању услуга, ангажовале су адвоката Петра Јелића за заступање пред судовима и другим институцијама. Веома, веома чудно. А можда, самим тим и није случајно незаконито постављење градског правобраниоца.

У 2021. години ове три установе су утрошиле око 2,6 милиона динара за адвокатске услуге док су у 2022. години определиле 3,1 милион динара.

Подсећамо вас драги Борани, да град још увек нема омбудсмана. Скупштина града Бора 4. јуна 2019. године је донела Одлуку о локалном омбудсману, чији избор је морао бити извршен у року од деведесет дана од ступања на снагу ове одлуке. Три године ова власт оставља вас без заштите  и контроле поштовања ваших права од стране органа управе и јавних служби. Самим тим и власти. Ништа чудно. Они нису испоштовали ни ранију Одлуку о заштитнику грађана донету 2012. године. 

Градски одбор Народне странке Бор