Народна странка

Народна странка Београд: Повећан број младих корисника никотинских производа

Народна странка Београд: Повећан број младих корисника никотинских производа

Одбор за здравство Народне странке Београд истиче да је забрињавајуће повећање младих корисника никотинских производа, нарочито малолетника.

Дан без дуванског дима обележава се 31. јануара. У Србији према подацима Института за јавно здравље“Милан Јовановић Батут“ , 27,1 одсто грађана  старости од 15 година и више, свакодневно конзумира цигарете. Од овог броја, 15,8 одсто пушача свакодневно конзумира више од 20 цигарета, што је забрињавајући број.

Због коришћења дувана превремено премине осам милиона становника у свету и милион непушача је свакодневно изложено пушачком диму. Штетни утицај осим на плућа и срце, дуван има и по репродуктивне органе.

Осим цигарета дувана, примећена је повећана употреба и других никотинских производа, као што су електронске цигарете, једнократни пуфф подови, вапе и др.  Све већи број младих користи ове производе.

Откуд малолетницима од 13 до 17 година овакви производи? Одговор лежи у томе да је лака доступност електронских цигарета, као и недостатак регулативе у области увоза, промета и продаје ових производа. Ове цигарете су веома популарне међу тинејџерима, а  за њихову куповину довољно  је неколико стотина динара и ништа више, па чак ни лична карта!

Према проценама Светске здравствене организације, сваке године умире више од 6 милиона људи због непосредног пушења, а 890.000 због пасивног пушења. Од укупног броја умрлих због пушења, пола умире у радно продуктивној доби, између 35. и 69. године старости те губе у просеку око 20 година живота.

Oдбор за здравство Народне странке Београд истиче да је потребно спровести интензивне едукације, кампање и радионице са становништвом, а у циљу превенције и очувања здравља грађана.

„Жеља за здрављем је пола здравља” -  Сенека

Одбор за здравство Народне странке Београд