Народна странка

Народна странка Београд: Заштитни додатак као мера заштите од екстремног сиромаштва старих лица

Народна странка Београд: Заштитни додатак као мера заштите од екстремног сиромаштва старих лица

Посматрајући демографско кретање, садашње и будуће, становништва, посматраћи како тече сам живот у Србији, намећу се две чињенице: да је све већи број старих људи и да су пензије сведене на ниво социјалне категорије.

Међутим, постоји и категорија становништва која није остварила право на неки облик пензије, а по годинама живота су радно неспособна лица, а сродници који су у обавези да издржавају та лица већином нису у могућности да их издржавају због слабих прихода, незапослености, незаинтересованости и других разлога. Потребне су законске измене у смислу увођења старосне пензије, без обзира на године стажа осигураника.

Кроз систем социјалне заштите средства су и више него мала да би остарела лица, без прихода и подршке могла да задовоље своје основне дневне потребе.

Из свих наведених разлога намеће се потреба за увођењем посебне мере ради заштите достојанства најстаријих грађана Србије.

Та мера би могла да буде заштитни додатак, који би могао да се исплаћује преко ПИО фонда и преко општина. Преко ПИО фонда да се исплаћује новац пензионерима који су корисници неког облика пензије: породичне, инвалидске, пољопривредне, старосне, које износе испод 200 евра месечно, и ту разлику до 200 евра би се исплаћивао заштитни додатак.

За лица која су радно неспособна по годинама живота, а нису корисници неког облика пензије, најчешће зато што немају довољан број стажа доприноса/осигурања, да се обезбеди месечни додатак у износу од 150 евра.

Наравно да постоји разлика између корисника ПИО фонда и оних који то нису. Ипак не треба занемарити чињеницу да је људима уплаћиван радни стаж, те износ заштитног додатка не би био исти.

Мишљења смо да би ова мера, поготову у данашњем времену, пружила подршку старијим особама да лакше преброде дневне животне потешкоће.

Народна странка Београд