Народна странка

Народна странка Београд: Залагаћемо се да се Неимар прогласи просторном културно-историјском целином

Народна странка Београд: Залагаћемо се да се Неимар прогласи просторном културно-историјском целином

Општински одбор Врачар Народне странке истиче да ће Народна странка учинити све да у циљу очувања архитектонског и културног наслеђа, уз захтев да Завод за заштиту споменика културе Града Београда иницира, а Министарство културе на дневни ред Владе хитно стави одлуку којом се Неимар утврђује за просторну културно-историјску целину од посебног значаја, што ће учинити овај део града трајно заштићеним од инвеститорског урбанизма.

Србија је земља којој нису неопходне природне катастрофе, земљотреси, катаклизме да би се урушило, девастирало и поништило све што је лепо и добро, да би се затрла свака вредност и погазила традиција. Било је у Србији свакојаког талога који би успео да уграби комад власти и начини штету, али овакве, армагедонске размере злочињења нису књижене у српској историји.

Као грађани Београда и Врачара, сведоци смо необузданог рушења вредних архитектонских објеката који одражавају дух и културно наслеђе нашег града. Овај тренд посебно погађа Неимар, насеље пројектовано двадесетих и тридесетих година прошлог века, као вртно насеље са вилама и елегантним кућама пројектованим за породично становање, повученим са улице и окруженим баштама. Због свог архитектонског наслеђа и специфичног карактера, Неимар је као целина до децембра 2020. године уживао претходну заштиту Завода за заштиту споменика културе града Београда. Како ова заштита није на време добила трајни карактер, десетине здања карактеристичних за Неимар неповратно су нестала под налетом инвеститорског урбанизма, који има слуха само за квадрате и профит. Овом тренду се мора стати на пут.

Народна странка је потпуно свесна да су све ове мере увод у једну велику одсудну битку и да је једино, трајно и поуздано решење уклањање ове штеточинске власти. Дан њиховог одласка на политичко ђубриште, биће нулта тачка за Србију. Тренутак новог почетка. Када се дотакне дно, једина опција је усправљање.