Народна странка

Народна странка Београд: Криза морала у врху власти узрокује кризу у школском систему

Народна странка Београд: Криза морала у врху власти узрокује кризу у школском систему

Одбор за просвету Народне странке Београд истиче да криза морала у врху власти узрокује кризу у школском систему, која се манифестује деградирањем школског система, уништавањем каријере просветних радника и примитивизмом у друштву.

,,Не може и јаре и паре, како то наш, одувек духовит народ уме да каже. Не могу и министри са купљеним дипломама, плагираним докторатима и узорна деца у школским клупама. Десет година се у српском друштву интензивно пропагира образовна манипулација. Највиши представници власти, који би морали да буду узор у једном друштву, моралне вертикале, имају у најмању руку, сумњиво стечене дипломе“, наопоменули су из Одбора за просвету Народне странке.

Они су истакли да велики проценат вуковаца у основним школама би у сваком иоле самосвесном друштву, подстакао на размишљање да се нешто сумњиво дешава. Лесковац годинама има око 22 одсто вуковаца, Ниш има 19 одсто, Јагодина и Косовска Митровица 16 одсто, Београд 14 одсто. Међутим, вуковци су у већини региона на завршном испиту остварили мање бодова од републичког просека. 

,,Министарство просвете већ дуги низ година служи за партијска поткусуривања и данас са жаљењем констатујемо да нема места ишчуђавању над догађајима из Трстеничке школе. Ова власт је та која је одговорна за овако велику деградираност школског система, за уништене каријере просветних радника, за овакав примитивизам у друштву. "Освета лоших ђака" је бреме које ћемо морати још дуго да носимо. Доситеј Обрадовић је још пре више од 200 година указивао на проблеме у образовном систему, а ми ни дан данас нисмо били у стању да на највећи део њих одреагујемо како треба“, поручили су из Одбора за просвету Народне странке Београд.

Одбор за просвету Народне странке Београд пружа велику подршку колегиници из Трстеника и нуди помоћ у сваком погледу. Наша је дужност и морална одговорност да заштитимо наше просветне раднике, јер су они карика без које ланац једног друштва не би ни постојао. 

Одбор за просвету Народне странке Београд