Народна странка

Народна странка Београд: Рачун за струју може да буде мањи бар 30 одсто

Народна странка Београд: Рачун за струју може да буде мањи бар 30 одсто

Имајући у виду економску кризу која значајно нарушава животни стандард и истовремено је највећа брига наших грађана, Народна странка је предложола програм ургентних мера (програм можете погледати на линку - https://www.narodna.org.rs/sr-cyrl/vesti/narodna-stranka-program-dostupnost-hrane-ekonomska-sigurnost-energetska-stabilnost-hrana-pdv-jedan-odsto-minimalac-poljoprivreda ), које би значајно смањилe оптерећење грађана. Због лошег стања српског енергетског сектора, најављено је поскупљење електричне енергије и гаса за домаћинства и привреду. Постоји опасност да током предстојеће зиме грађани и индустрија буду изложени рестрикцијама у снабдевању електричном енергијом.

Просечна потрошња струје у домаћинствима у Србији износи од 300 до 400 киловатсати, док просечан рачун за електричну енергију за домаћинства износи око 3.500 динара. На полеђини рачуна за електричну енергију, поред ставки које се односе на реалну потрошњу електичне енергије, грађани су оптерећени плаћањем разних ставки које не зависе од потрошње (акциза, ПДВ, ТВ претплата, изградња ветропаркова, итд)

Анализом ових фиксних ставки, долазимо до закључка да грађани у просеку плаћају дупло већу цену струје кроз сам рачун за струју. Износ акцизе је 7,5%, износ ПДВ-а 20 одсто, међутим како се ПДВ плаћа на акцизу то онда подиже акцизу на ефективно 9 одсто, не 7,5 одсто. Самом елиминацијом акцизе и ПДВ-а, рачун за електричну енергију би био смањен за 29 – 30 одсто, при чему би уштеда била бар 1000 динара по месечном рачуну, односно бар 100 евра на годишњем нивоу. Такође, не постоји разлог да се ТВ претплата плаћа уз рачун за струју, као што не постоји разлог да грађани плаћају изградњу ветропаркова који су у приватном страном власништву. Исто тако не постоји разлог наплате обрачунске снаге која се заснива на принципу шта би било кад би било. Нажалост, овим наметима грађани су додатно оптерећени и често плаћају дупло већи рачун од онога што стварно потроше.

Циљ Народне странке је да се у највећој могућој мери смањи оптерећење буџета грађана и у складу са тим Народна странка предлаже:

  1. укидање акцизе, струја никада није требало да буде акцизна роба,
  2. укидање плаћања ПДВ-а за грађане,
  3. наплаћивање само потрошене количине електричне енергије,
  4. укинути накнаду за повлашћене произвођаче која служи за равој електрана које користе обновљиве изворе енергије што по нашем програму не треба да се финансира средствима грађана, поготово што их граде приватне фирме
  5. укинути накнаду за обрачунску снагу,
  6. укинути ТВ претплату (није јој место на рачуну за струју).

Применом предложеног, грађани Србије би плаћали реалну цену електричне енергије, а такође би им месечни рачун био мањи. Са мањим месечним трошковима, грађани би имали више расположивог новца, и то би им помогло у овим тешким моментима, поготово имајући у виду поскупљење основних животних намирница. У супротном најављено поскупљење би практично значило додатно оптерећење грађана што је недопустиво.

Осим тога, ЕПС мора да добије професионални менаџмент, како би се оптимизовало пословање, и искористио сав унутрашњи капацитет пре него што се крене у разматрање повећања цене струје. Док се ово не уради, нећемо имати увид у реалан однос прихода и трошкова, и колика би тржишна цена струје требало да буде.

Ресорни одбор за енергетику Народне странке Београд