Народна странка

Александар Радојевић (Чачак): Сачувати Институт за воћарство

Александар Радојевић (Чачак): Сачувати Институт за воћарство

Председник Градског одбора Народне странке Чачак др Александар Радојевић упутио је апел јавности да се сачува Институт за воћарство, једина научна установа у граду којој је недавно блокиран рачун, док локална самоуправа планира њено пресељење.

“С обзиром на то да постоји потреба за изградњом базена у Чачку, али и да постоји потреба за Институтом за воћарство који има славну традицију и по чему смо познати у овом делу света, просто не могу да верујем да није могло да се нађе боље решење за затворени базен. Институт за воћарство има традицију од 80 година који данас запошљава 20 доктора наука који се баве научним радом који може и да се уновчи, који ради за интерес једног друштва, једног града, државе. Апелујемо да се размисли о некој другој локацији за забаву и спорт која може да буде даља од центра града, као што је то у Београду. Просто је невероватно да ни град, ни министарства не воде бригу о таквој установи који дозвољавају да буде у блокади, не својом кривицом, што осликава комплетан однос државе према знању, науци, докторима наука…  Немојмо рушти оно што је грађено деценијима, правити забавне садржаје где треба да буду огледна поља научника који доприносе напретку наше мале локалне заједнице”, рекао је др Радојевић.

Радојевић се осврнуо и на проглашење банкрота Фабрике резног алата (ФРА), рекавши да ће локација на којој се налази тај некадашњи индустријски гигант постати идеално место за градњу нових сала за свадбе и друга весеља, као што је то урађено са великим бројем некадашњих фирми, али је оценио да ће свадби бити све мање, будући да у граду живи десетак хиљада људи мање него пре 10 година.

„У Чачку се граде само забавни садржаји и центри за трговину и продају. То потврђује и бруто национални производ који пада из дана, док бруто друштвени производ расте, што је знак да производимо за странце“, закључио је Радојевић.