Народна странка

Александар Радојевић (Чачак): Доступност здравствене заштите се не обезбеђује покретним амбулантама

Александар Радојевић (Чачак): Доступност здравствене заштите се не обезбеђује покретним амбулантама

преузето са портала OzonPress

Емисија у којој је председник Србије гостовао на РТС-у узбуркала је јавност. О својим утисцима шта су грађани Србије, оне које то интересује, имали прилике да виде, на конференцији за медије у Градском одбору Народне странке у Чачку, говорио је др Александар Радојевић, председник тог одбора.

“Током целог дана имали смо прилике да на свим режимским ТВ станицама гледамо изјаве председника Србије. Видели смо насмешено лице невероватног глумца који маестрално игра улогу вазала Немачке у овом тренутку и који каже да није потписао никакав споразум о признању Косова, а са друге стране посредник у преговорима Жозеп Борељ рече да су и Вучић и Курти прихватили, на опште задовољство преговарачког и посредничког италијанско-немачког-француског тима предложени немачки споразум. Кажем немачки јер су, вероватно схвативши да би јавно изговорена истина да је у питању немачки предлог изазвала лош пријем у српској јавности, ту истину фризирали додајући Французе које Срби доживљавају као пријатеље и Италијане који су ничим изазвани узели учешћа. Невероватно је да председник једне државе са таквим осмехом и таквом лакоћом и убеђеношћу да ради праве ствари, води свој народ у окупацију, у вазални положај према свима који диригују овом ситуацијом, која се тобоже односи на Косово, а стварно на целу Србију са Косовом”, рекао је др Радојевић.

Подсетио је и на неке историјске чињенице.

“Падом Смедерева 1459. године, Србија је ушла у петовековно ропство под Турцима,  а ових дана улазимо у ропство Европске уније. То се само тако каже, а стварно улазимо у ропство Немачке која је нашла свог слугу, свог вазала у Србији који ће на дуге стазе бити под намачком заштитом и држан на месту председника тога што ће се звати Србија, а што је већ неслободна вазална држава која скоро да нема ништа своје, ништа  народно и српско. Почев у нашем крају од каменолома на Јелици, на Сушици, који је власништво Немаца из Аустрије, до каменолома у Јелен Долу који је власништво Белгијанаца, па преко фабрике у Прељини која је опет немачка. И оно што мало нешто ради и привређује је у рукама странаца, а оно што смо имали домаће и српско је намерно уништено, продато, сравњено са земљом. Кад кренете из Чачка па даље по Србији видећете да скоро ништа више није српско, ни фабрике, ни рудници, ни каменоломи. Све је то неки Рио Тинто, неки Кинези који извлаче наша рудна богатства и остављају пустош и затровано земљиште иза себе”, каже др Радојевић.

Каже и да ће ти и такви инвеститори, ако им се дозволи, преорати пола или целу Западну Србију и претворити је у јаловиште.

“Кад дођемо до Београда видимо да је некадашњи гигант ПКБ сада арапски, а да су оне фабрике аутомобила, трактора, комбајна, камиона,авиона, аутобуса које су српске фирме накада правиле порушене и позатваране. Ничега више у Србији нема српског, чак је и здравство доведено на позицију да нема лекара, да се наши пацијенти лече и оперишу у Турској у Истанбулу, а да странци долазе у наше приватизоване медицинске установе да лече Србе. Народ Николе Тесле, Михаила Пупина, Лазе Лазаревића, Драгише Мишовића постао је вазал и слуга на свом огњишту и својој територији већ дужи низ година, а ових дана се то очекује и институционално за територију Косова за који није потписан никакав папир али председник Србије је рекао да следи имплементација”, рекао је др Радојевић.
Тврдњу да се нешто имплементира, а да није потписан никакав документ који би био основ за имплементацију тј. примену, др Радојевић овако објашњава:

“Имплементира се програм који је прихваћен, а није стављен потпис. То је врло занимљиво и врло је занимљиво са каквим миром тај исти, такозвани председник Србије, то објашњава народу током целог дана на свим могућим ТВ станицама  и увече у централној емисији на националном медијском јавном сервису.  Нисам сигуран да би са тако дражесним осмехом Павелић најавио окупацију Србије да је био у прилици да се нађе у таквој ситуацији. И он би стрепео шта ће бити сутра. Ми смо још 2016. године као Група грађана имали изборни слоган „Буна против дахија“, и очигледно је да смо били у праву да нам следи буна против дахија и дуга борба за слободу народа који је већ поробљен”, рекао је Радојевић.

Наговестио је и да ћемо пред собом имати дуг период неисзвесности и борбе за опстанак.

”Ако се све ово што је најављено ових дана испостави као истинито и као тумачење онако како сам ја то схватио,онда нам предстоји дуга борба за слободу која ће овог пута бити вероватно знатно тежа него она против  Отоманске империје јер сад није само једна империја против нас, сад је цео конгломерат под вођством Немачке против нас, а у протеклих 20 година су нас већ практично демонтирали. Наш град има десет хиљада становника мање него пре десет година, наша држава има пола милиона становника мање него пре десет година, тако да остајемо уједно и без државе и без народа. Црни нам дани предстоје по мојим прогнозама и мом схватању онога што нам се предочава и догађа протеклих дана”.

Осим лоших вести из међународног миљеа др Радојевић је изнео и домаће проблеме.

“Имали смо посету министарке здравља Болници и Дому здравља која констатује да нам треба набавка покретних амбуланти за лечење становника који живе у руралним пределима, а има их мало и недовољно за отварање амбуланте. Само да подсетим министарку да је у свом говору након избора у Владу Србије рекла да жели да здравство буде доступно, па је после само два-три месеца одустала од тог плана јер обезбеђивати покретне амбуланте за становнике који живе у забаченим крајевима, значи обилазити их када сте у могућности да амбуланту довезете до њих, а не када су ти пацијенти болесни. Министарка би требалo да зна да доступност здравствене заштите није да покретним амбулантама обилазите здраве људе него је важно да лекар буде доступан пацијентуи онда када је пацијент болестан. Поново ћемо се задуживати за набавку покретних амбуланти, а лекара неће бити, јер када лекару дате плату он је сам троши. А када набављате покретну амбуланту вас десет се уградите у ту набавку и кад напуните џепове ту покретну амбуланту можете и да гурнете у Мораву. Оно што је био првобитни план отпало је оног тренутка када је министарка  схватила шта је заправо прави циљ и програм Владе и власти, чији део је постала. Чачку је потребно преко стотину лекара специјалиста и субспецијалиста, да се испуни обећање и изгради хируршка болница, само је питање од милион долара да ли ће бити хирурга да отворе ту болницу”, тврди др Радојевић.

Како је рекао његов апел, без обзира да ли Србију звали вазалном државом или не, је да се хитно обезбеде лекари и медицинске сестре и остало особље за све.