Народна странка

Ковачевић: Патриотска и грађанска Србија заједно

Ковачевић: Патриотска и грађанска Србија заједно

Потпредседник Народне странке Синиша Ковачевић изјавио је данас да се патриотска и грађанска Србија могу помирити и да мањинска права морају бити заштићена.

„Искрена љубав према отаџбини не искључује и суштину грађанског поимања света. Обавеза већине је да штити мањинска права и да према свакој врсти различитости негује сваку врсту разумевања“, рекао је Ковачевић Радиотелевизији Војводине.

Ковачевић је, поводом полемике у јавности о споменику Зорану Ђинђићу у центру Београда, истакао да Ђинђићу апсолутно припада споменик у главном граду, али да онај ко је рекао да се напио на радост када је Ђинђић убијен нема морално право да му подиже споменик.

„Та врста баласта не може да се елиминише лаким трљањем о отирач“, навео је Ковачевић, и додао да му се споменик Ђинђићу аутора Мрђана Бајића не допада.

Потпредседник Народне странке је, поводом недавне посете заменика помоћника државног секретара САД Хојта Брајана Јиа Београду, рекао да на ту посету гледа са осећањем нелагоде.

„Ако чиновник са дна ходника дође и построји власт, то доживљавам са осећањем стида. Нико никоме не даје право, без обзира чији је посланик, да са том количином бахатости и осионости окреће кормило државе у правцу који њему одговара. Једном народу и држави се ускраћује право на достојанство“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да је Српска напредна странка на накарадан начин спроводи идеје које је преузела, али да ничија није горела до зоре.

„Није требало обнављати Београд тако што је раскопан и бетонирано пола Калемегдана. Ако је требало обнављати Београд и Дом омладине, онда свакако није требало прелепу Џамоњину скуптуру 'Сунце' заклонити зидом, ако сутра треба асфалтирати Скадарлију, онда боље да ништа ни не обнављамо. Ако је требало градити оне ругобе Београда на води да се Београђанима заклони поглед на Саву а Земунцима поглед на Београд... Није требало“, рекао је Ковачевић.

Ковачевић је оценио да не би требало брзати са решењем Косова и да нема потребе да неко тражи место у историјским читанкама као неко ко је решио Косово.  

„Мислим да ће наша и албанска деца бити за једну генерацију мудрија и паметнија од нас и они ће се лакше договрити него Вучић и Харадинај. Иза Харадинаја и Тачија су крвави трагови и ту договора нема“, рекао је Ковачевић.

„То мора бити договор два народа без посредника зато што не препозјанем добре намере у посредовању ни Брисела ни Москве ни Вашингтона“, навео је Ковачевић.  

Ковачевић је рекао да је Косово последње на листи приоритета јер се у медијском смислу ради експеримент кувања жабе.

„Данашњи председник који је спреман да се у марту погоди око Косва је пре 14 минута, у историјском смислу, бар на речима био спреман да погине за Косово“, рекао је Ковачевић.

Договор два народа може да уследи под претпоставком да се цивилизацијским сазревањем дође до тога да је суживот могућ, навео је Ковачевић.

Потпредседник Народне странке је рекао да је евроскептик и да је чланство Србије у ЕУ на дугачком штапу и заузео се да евроскептици добију исту количину медијског простора као и еврофанатици.