Народна странка

Јовановић: Имамо програм за бољи стандард Београђана

Јовановић: Имамо програм за бољи стандард Београђана

БЕОГРАД - Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је да странка има читав низ мера којима ће побољшати стандард Београђана и функционисање главног града.

Он је, гостујући на телевизији Наша, као мере издвојио унапређење градског превоза, укидање Комуналне полиције у садашњем облику, плаћање јефтинијег грејања и пренамену земљишта у оквиру "Београда на води" у јавно добро.

"Београд је у економској стагнацији, трговински обим се драматично смањује, нема посла за Београђане... главни град није више оно што је његова историјска и суштинска улога - капија за извоз робе из Србије у читав свет”, навео је Јовановић.

Он је оценио и да српска престоница више није ни безбедна, да влада корупција, урбанистички и саобраћајни хаос, као и да не можемо бити продуктивно друштво ако до посла путујете по два сата.

Јовановић је упозорио да Србија постаје земља без производње, индустријске базе, да се држава “додатно задужује док се трајни ресурси распродају а мала група људи из режима и оних блиских актуелним властима енормно богати”.

“Александар Вучић је у септембру 2016, на представљању Беле књиге за стране инвеститоре, рекао да Србија улази у златно доба. Позивам све грађане Србије који живе у златном добу да гласају за Вучића, позивам све оне који мисле да је ово далеко од златног доба да гласају за Народну странку", рекао је потпредседник народњака.

Јовановић је рекао да прва тачка окупљања опозиције, на чему се активно ради, јесте смена неспособног и ненародног режима а друга - моменталне мере за бољи живот људи, од повећања минимума цене рада, преко мањих пореза, увођења једне врсте националне пензије за мајке с троје деце, враћање пензионерима новца који им је отет од 2014. године.

"Просечан економски раст од 2012. је 1,5% и по томе можемо рећи да је актуелни председник вероватно био најнеуспешнији премијер. Ако променимо ову власт и с планом Народне странке, грађани могу моментално да очекују бољитак и раст БДП-а може бити више од 5 посто годишње", истакао је Јовановић.

Као неке од, како је рекао, ургентних ствари које треба решавати у Београду, потпредседник Народне је навео завршетак обилазнице око главног града, увођење градске железнице као много јефтинијег вида превоза од метроа, решавање проблема паркинга.

"Настојаћемо да смањимо рачуне за Београђане, укинућемо Инфостан јер је то агенција која само наплаћује одређену провизију на комбиноване рачуне и нема никакву сврху, представићемо план јефтинијег грејања, које је сада веома скупо, смањити порез на имовину", навео је Јовановић.

Он је рекао да ће Народна странка омогућити више инвестиција и лакше пословање у Београду, пре свега за младе предузетнике и истакао да се та странка залаже за пренамену земљишта "Београда на води" јер, како је рекао, Савски амфитеатар као "стратешки ресурс мора у највећој мери да буде јавно добро, да од њега имају корист сви грађани Београда".

"За тај пројекат потписан је међудржавни споразум којим је огромно земљиште у центру града заправо изузето од Генералног урбанистичког плана, чак и од надлежности државног органа. Добро ћемо проучити уговоре, неки од њих су и тајни, и гледаћемо да држава има надлежност на тој стратешкој територији, да се промени намена земљишта и највећи могући део буде јавно добро а не неких опскурних инвеститора. Предлажем да се тамо изграде објекти од јавног интереса", изјавио је потпредседник Народне странке.

"Градски менаџер Горан Весић је 2015. рекао да је Београд на води највећа развојна шанса Србије. Како стамбено насеље и шопинг мол могу да буду развојна шанса Србије? Да ли човеку који је то изјавио треба дати поверење да води наш главни град?", упитао је Јовановић, оценивши да је "чак боље да стратешко земљиште искористе способни када дођу на власт, а не да се трајно упропасти и злоупотреби за развој".

Јовановић је истакао да актуелна власт отуђује државно земљиште и кључне државне ресурсе и кроз инвестицију немачке прехрамбене компаније "Тенис".

"Србија је најавила да ће кроз нетранспарентан и намештен процес да да 15.000 хектара најплодније српске земље страном инвеститору који није учествовао на лицитацији, који није представио јасан пословни инвестициони план, који ће угушити српске произвођаче и пољопривреднике и који је, пошто му је de facto бесплатно обећана силна земља у закуп, најавио да ће њихова инвестиција бити три пута мања, 100 уместо 300 милиона евра", закључио је потпредседник Народне странке.