Народна странка

Јеремић: “Миленијум тим” отео 700 хектара државне земље код Лесковца

Јеремић: “Миленијум тим” отео 700 хектара државне земље код Лесковца

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да се компанија “Миленијум тим” коруптивном куповином земљишта у селу Винарце код Лесковца обогатила на рачун грађана Србије.

„185 хектара су купили далеко испод цене, добили субвенције у висини већој од онога што су платили, добили још 500 хектара у закуп на 30 година, а сад треба још да на превару добију субвенцију и за електрификацију. Некадашње Навипово земљиште је постало приватно власништво у које се улаже из државних средстава, а богате се приватни власници, на рачун грађана Србије“, рекао је Јеремић у селу Винарце код Лесковца.

Јеремић је објаснио зашто Народна странка још увек није поднела кривичне пријаве против “Миленијум тима”.

„Ова приватизација мора бити поништена, а њима одузета имовина. То мора бити предмет кривичног процесуирања, али у слободном и независном судском систему. Зато још увек нисмо поднели кривичне пријаве против “Миленијум тима”, јер би оне данас биле одбачене од стране контролисаног тужилаштва. Сигуран сам да ће власници ове коруптиивне хоботнице, Иван Бошњак и Стојан Вујко у једном тренутку побећи из земље, али ћемо их вратити и кривично процесуирати, а све што су покушали да отму од грађана вратити у државну касу“, поручио је Јеремић.

Потпредседник Народне странке Мирослав Алексић изјавио је да је “Миленијум тим” Навипове винограде купио за дупло мање новца од процењене вредности.

“Купили су 185 хектара испод цене, па су добили још преко 500 хектара од државе у закуп на 30 година да подижу винограде, иако би то смело на максимално десет година. Јако је занимљиво да се фирма која се бави грађевинарством сада бави и виноградарством, и то уз наглашене контакте са најмоћнијом породицом у држави“, рекао је Алексић.

Он је објаснио на који начин власт државну имовину и капитал пребацује у „приватне џепове“.

„Министар пољопривреде Бранислав Недимовић расписао је конкурс којим се позивају сви пољипривредници у Србији за подстицај за довођење струје до својих имања. Међутим, ЕПС је добио интерну инструкцију да одбије све пољопривреднике који нису из предвиђеног локалитета, у овом конкретном случају села Винарце, које је практично преузео “Миленијум тим”“, рекао је Алексић и показао документ са инструкцијама Министарства енергетике ЕПС-у.

Члан Градског одбора Народне странке Лесковац Зоран Стаменковић истакао је да је Миленијум тим Навип винограде купио по цени од 67 милиона динара.

„То значи да је један хектар овде купљен за свега 3,000 евра. То је сан сваког виноградара, да по тој цени може да купи овакав комплекс, он вреди многоструко више“, закључио је Стаменковић.