Народна странка

Јеремић: Узалудне су наде режима да ће нас медијском харангом зауставити

Јеремић: Узалудне су наде режима да ће нас медијском харангом зауставити

Интервју Вука Јеремића за дневни лист ДАНАС, 21. новембар 2018.

Очигледно је да се ради о оркестрираној харанги режима, усмереној против Народне странке и мене лично, која је по свом интензитету и бруталности практично без преседана. Режим то чини у нади да ћемо се ми под тим медијским притиском уплашити и устукнути у нашој критици власти. Али то се једноставно неће догодити. Уколико смо се и једног тренутка питали да ли радимо исправно, ова агресија не оставља простора за било какву сумњу. Наставићемо даље, несмањеним темпом, поручио је у разговору за Данас Вук Јеремић, председник Народне странке и бивши шеф дипломатије, одговарајући на питање о серији написа у таблоидима који га, између осталог, доводе у везу са истрагом о међународнјој корупцији у Сједињеним Државама.

Да ли сматрате да постоје конкретни разлози због којих се ви и ваша странка тренутно налазите под најжешћим ударом таблоида блиских власти, поред осталих актера на опозиционој сцени?

Изгледа да ствари које ми износимо у јавност највише боле Александра Вучића и његово криминално окружење. На пример, то да је држава купила преко БИА приватни авион да би се избегао тендер, да ту летелицу користи искључиво Вучић и да њоме лети са посадом Пинка. Затим, да је Тони Блер ангажован као лобиста за поделу Косова, и да су чланови најуже породице највиших државних функционера укључени у међународну трговину оружјем. Чињеница да долазимо у посед таквих информација и да се либимо да их саопштимо код Вучића изазива сеизмичку психолошку реакцију која све објашњава.

Када смо код писања таблоида, да ли се Кока - кола намењенам америчком тржишту, и она коју ми пијемо, заиста разликује по укусу?

Заиста нисам очекивао такво питање (смех). Мислим да нема неке битне разлике.

Позвани сте да 26. новембра будете сведок на суђењу бившем министру унутрашњих послова Хонгконга  Патрику Хоу и Тидиану Гадију, некадашњем шефу дипломатије Сенегала, који су пред америчким правосуђем оптужени за корупцију.

Добио сам званично писмо америчког тужилаштва, у којем се потврђује да нисам ни оптужен, ни осумњичен, нити да имам било какву врсту договора склопљеног са тужилаштвом. Никаква истрага никада није била усмерена на мене. Сада имам доказ црно на бело, са потписом америчког тужиоца, да је све што је месецима писано о мојој наводној умешаности у међународну корупцију била чиста лаж.

О чему ћете сведочити пред судом у Америци?

Искључиво о чињеници да сам упознао Патрика Хоа и бившег шефа сенегалске дипломатије Тидијана Гадија, али не и о њиховој каснијој сарадњи, јер у њој нисам учествовао. Уосталом, суђење ће бити јавно, па ће у то сви моћи да се увере.

Председник Вучић је због тога изјавио да се ви налазите на челу "међународне банде лопова".

Тако је, и због тога сам га тужио за увреду домаћем правосуђу. Суд је међутим ту тужбу одбацио.

Да ли сте се жалили на такву одлуку?

Жалио сам се Апелационом суду, и већ 5 месеци чекам њихов одговор. Захваљујући овом документу америчког тужилаштва, више је него јасно да ћу ја ту тужбу за увреду против Вучића добити. Једино се поставља питање да ли ћемо ово решити пред домаћим правосуђем, или ће Вучић обрукати и себе и Србију у Стразбуру. Искрено, много више бих волео да се то заврши у Србији, како се не би још и за ово срамотили пред странцима.

 

Да сте били на месту председника Вучића на обележавању Дана примирја испред Тријумфалне капије у Паризу, како бисте поступили? Да ли бисте напустили церемонију?

Да сам на месту шефа државе, на стоту годишњицу обележавања једног од највећих страдања у нашој историји, изабрао бих да тај јубилеј обележим са својим народом, у својој земљи. На церемонију у Париз бих послао неког од министара, као што су то на пример учинили Британци. Међутим, ко год да је отишао да тамо представља нашу земљу морао је да поседује минимум дипломатског знања и искуства, и да унапред преко наше амбасаде тражи детаље протокола. Тада би се, у случају да постоји било какав проблем, могло да интервенише на време, и избегну непријатности и понижење. На жалост, у Србији се данас за све пита само један човек који инсистира на култу своје личности, и коме се нико из окружења не усуђује да да било какав савет, чак ни у стварима у које је он потпуно неупућен.

Ваш став је да се дијалог са представницима Косова у Бриселу "не води на компетентан начин". Шта апострфирате као кључне погрешке преговарачког тима актуелне власти?

Под један, неке од најважнијих тема нису ни стављене на сто, попут имовине и заштите културног наслеђа. Под два, преговарало се на начин да се моментално на терену спроводило све што је договорено у корист албанске стране, а ништа од оног што је тражено заузврат – ту пре свега мислим на Заједницу Српских Општина. То је потпуни аматеризам – сем уколико компензација није тражена на некој другој страни, рецимо у смислу окретања главе међународне заједнице од успостављања агресивне репресије у Србији. 

О РАЗГРАНИЧЕЊУ

Изјавили сте да је "разграничење са Косовом идеја која се мора напустити уколико желимо добро Србији и региону". Шта је према вашем мишљењу алтернатива разграничењу, можда status quо?

Неопходно је пронаћи дугорочно, одрживо решење за проблем КиМ, и то је једино могуће кроз наставак преговора. Противити се „разграничењу“ не значи бити за то да се не решавају отворена питања. Али пошто је саставни део плана о „разграничењу“ заправо чланство Косова у УН, Приштина након тога не би имала више никаквог разлога да о било чему преговара. То би имало трагичне последице, поготово за наше сународнике који живе на територији Покрајине, као и неке од наших највећих светиња.

 

Да ли је тачно оно што актуелна власт упорно понавља, да је највећа грешка бивше власти то што је преговоре са Косовом преместила из Њујорка у Брисел?

То је добар пример „гебелсовског“ приступа у коме хиљаду пута поновите лаж у нади да ће она постати истина. То је бесрамна лаж, као и толике друге које Вучић изговара, попут оних о платама, пензијама, златном добу...  Да је то питање заиста премештено из УН-а у ЕУ, како то да Русија и даље има вето по питању статуса Косова?

Шта мислите о писму председника Вучића које је упутио пензионерима?

То је скандалозна, незабележена злоупотреба приватних података грађана од стране владајуће странке. Моја мајка је једна од оних који су добили Вучићеву сублиминалну поруку да он зна где она станује. У уређеном друштву, неко би за то морао озбиљно да одговара.

Када смо код података о личности, у јавности су се појављивали подаци у вези са вашим институтом који су такође били тајни.

Годинама уназад, заштићени подаци бивају из Пореске управе директно прослеђивани режимским медијима и одређеним народним посланицима, попут Маријана Ристичевића. Тиме се извргава руглу моја опредељеност, као и мојих сарадника и мог Института да у потпуности поштујемо закон и уредно плаћамо порез на све приходе.