Народна странка

Јеремић: Одлазак младих фаталан по Србију

Јеремић: Одлазак младих фаталан по Србију

БЕОГРАД - Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је вечерас да је одлазак младих фаталан и највећи проблем Србије и да је према подацима USAID-а Србија друга земља на свету по одливу мозгова, после Гвинеје Бисао.

"Уколико се Гвинеја Бисао поправи, бојим се да би ову годину могли да завршимо као водећа земља по броју младих који је напуштају, јер у Србији тренд одласка наставља да расте", казао је Јеремић на првој дебати Народне странке у Београду, под називом "Егзодус младих".

Он је поручио да нема магичног решења за спречавање одласка младих и образованих људи, али да је промена система вредности основ њихвог враћања.

"Неопходна је свеобухватна промена система вредности и бојим се да је са овом влашћу то немогуће. Приоритет је да у Србији млади могу да живе пристојно од рада", рекао је Јеремић и додао да је потребна реформа јавног сектора, подстицаји привреди и руралним срединама како би се млади задржали у земљи.

Јеремић је казао да би реформа јавног сектора требало да се одвија тако да се укине забрана запошљавања, поштује одлазак у пензију са 65. година, али и да се провере дипломе запослених.

"Треба испитати дипломе свих запослених и када се утврди да су у питању лажне дипломе, казна треба да буде отпуштање и забрана запошљавања у јавном сектору у наредних десет година. На тај начин би отворили хиљаде радних места", рекао је Јеремић.

Он је навео и да се залаже за промену у систему образовања, која би подразумевала да држава кроз посебан фонд помаже младе да се дошколују у иностранству, али под условом да се врате у земљу.

"Прва година студија требало би да буде бесплатна за све, а друга за оне који дају све испите", додао је Јеремић.

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић рекао је да је прошле године из Србије отишло 58.000 младих, што је двоструко више у односу на 2008, када је у јеку економске кризе одлазило 25.000 људи.

"Власт подстиче одлазак младих људи, јер би они били највећи критизери, јер овој власти одговарају пасивни људи", истакао је Јовановић.

Он је указао да држава уложи 100.000 евра за школовање једног младог човека, од основне школе до факултета, и да је до сада држава изгубила 12 милијарди евра на људе који су отишли и запослили се у иностранству.

"Млади не верују у будућност овде и то је опомена свима, али и наш акутни проблем јер остајемо без радне снаге, без инжењера, лекара, технолога, филозофа, социолога", навео је он.

Историчар и члан политичког савета странке Чедомир Антић указао је да су крајем 19. и почетком 20. века Србију водили млади људи, као и да су млади стварали Југославију, а да је данас слика потпуно другачија.

"Власт је схватила Европску унију као камен мудрости, али ЕУ није решење, већ средство и ако желимо напредну и младу државу, морамо сада да је стварамо", рекао је Антић.