Народна странка

Јеремић: Мале шансе да скоро дође до реформе УН

Јеремић: Мале шансе да скоро дође до реформе УН

ВАРШАВА - Реформа Савета безбедности Уједињених нација је неопходна, али за сада, разлике које постоје међу сталним чланицама не обећавају да би до тога могло да дође у неком скоријем периоду, изјавио је данас у Варшави некадашњи шеф српске дипломатије Вук Јеремић.
 
Председник Народне странке, који учествује на “Варшавском безбедносном форуму 2017”, истакао је да је, од првих разговора пре 10 година, веома мало постигнуто по питању реформе СБУН.
 
“Лично сам био сведок, док сам водио Генералну скупштину УН, сложености тих процеса, као и оштрој природи разговора који су се водили на тему реформе”, рекао је Јеремић обраћајући се учесницима форума.
 
Пет је кључних питања око кога се споре чланице Савета безбедности – категорије чланства у СБ, статус вета које је право сталних чланица, регионална заступљеност, величина Савета безбедности и методе рада и одлучивања у СБ.
 
“Из искуства које имам, могу да кажем да без обзира колико су подељене сталне чланице СБУН по неком политичком питању, уједињени су када на ред дође њихово ексклузивно право вета у Савету. Шта год да одлучи Генерална скупштина УН, на крају то мора да буде прихватљиво за Кину, Француску, Русију, Велику Британију и САД”, додао је Јеремић.
 
Лидер народњака је ипак изразио дозу оптимизма, рекавши да се сви слажу да је одређена врста реформе неопходна, и као основу за даље преговоре навео правило “ништа није договорено, док све није договорено”.
 
Јеремић је упозорио да би инсистирање да нека одређена земља у будућности постане нова стална чланица СБУН, када се томе категорично противи једна или више сталних чланица, довело до ћорсокака у преговорима.
 
Такође, према његовим речима, ни захтеви да се снага вета на било који начин ограничи, на пример протеком времена, неће донети компромисни реформски резултат.
 
Говорећи о новим политичким односима у свету, Јеремић је истакао пример Кине као државе која преузима све већи део колача у редистрибуцији глобалне снаге и моћи.