Народна странка

Јеремић: Груевски преко власти у Београду пере новац

Јеремић: Груевски преко власти у Београду пере новац

Председник Народне странке Вук Јеремић позвао је данас истражне органе да испитају везе Војислава Спаравала, директора фирме СЦМГ која је купила крушевачки "14. октобар", са бившим македонским режимом.

Јеремић је за ТВ Наша рекао нису тачне тврдње Српске напредне странке да је нађен стратешки партнер за "14. октобар", који је био у стечају од јануара 2016. када је фирма процењивана на око 48 милиона евра, већ да је чешка компанија "Чехословак груп" у октобру ове године преко београдске фирме СЦМГ купила само централу крушевачке фабрике за четири милиона евра, и то директном погодбом, без јавне лицитације.

"Само је зграбљена имовина, отпуштени радници нису враћени на посао", казао је Јеремић.

Он је навео да, по закону, директне погодбе у купопродаји важе само у специјалним случајевима а "специјално у овом случају је да је ове године у Македонији оборен диктаторски и дубоко корумпирани режим Вучићевог политичког брата близанца Николе Груевског".

"Онда су људи из тог режима, а пре свих Сашо Мијалков, бивши шеф тајне полиције и десна рука Груевског, панично кренули да извлаче паре стечене коруптивним радњама у Македонији и да их пласирају разним шемама, преко рајских острва, Холандије, а у случају '14. октобра', преко Чешке", казао је лидер народњака.

Јеремић је додао да се у Македонији приводи крају озбиљна истрага, у којој учествују и међународни органи, о Мијалкову и другим људима из бившег македонског врха, и позвао је српске истражне органе да истраже "14. октобар".

Као "иновативни пример извлачења новца из државних средстава с елементима стечаја" Јеремић је навео да је пребациван новца државне Београдске пословне школе, преко фирме "Контики" за потребе "једног спортског клуба блиског једном садашњем српском министру".

Он је позвао тог министра да поднесе оставку а истражне органе да испитају цео случај.

Јеремић је рекао да има копије тих уговора измедју "Контикија" и Београдске пословне школе и "Контикија" и спортског клуба.

Говорећи о предстојећим изборима у Београду, председник Народне странке је позвао све опозиционе актере који се обавезују да неће сарадјивати са актуелним режимом да ступе у заједнички фронт како би била омогућена победа на тим изборима у Београду и рекао да је спреман да заборави сва медјусобна неслагања и анимозитете да би се постигао што шири фронт опозиције.

Јеремић је рекао и да није истина да је од шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова или од било кога другог из иностранства добио новац "за било какву врсту политичког деловања у Србији".