Народна странка

Говор Николе Јовановића због кога је прекинута расправа у Скупштини града Београда

Говор Николе Јовановића због кога је прекинута расправа у Скупштини града Београда

Говор потпредседника Народне странке и заменика шефа одборничке групе СЗС Николе Јовановића у Скупштини града Београда, 21. 12. 2018.

"Буџет није достављен одборницима 1. новембра, како закон налаже, нити је од тада вођена јавна расправа. Плашили смо се да је постојао добар разлог, сад потврђено.

Узгред, жалосно је да о буџету сазнајемо из Вечерњих новости 14. децембра, додуше из једног сасвим непристрасног и стручног извора: Горана Весића!

Каже да је буџет највећи до сад, не каже само да је промењена методологија: до 2014 у буџет није улазио приход од наплате карата у јавном превозу и од услуге боравка деце у предшколским установама. Нема значајног повећања градског буџета, пре 2009 и СЕК је био и већи, али има нерационалног, бахатог и коруптивног трошења новца.

 
Весић каже и да је буџет избалансиран. Планирани буџетски дефицит износи 9.1 милијарди динара у 2019. и већи је за 770 милиона у односу на 2018. годину. Шта владајућа већина ради на крају – штеде на капиталним расходима да би колико-толико избалансирали буџет, што кочи развој града и смањује квалитет живота Београђана.

Врло је занимљиво да Град није смео да достави извршење расхода за 2018, већ су доставили само извршење прихода. То је сигурно урађено због катастрофалне реализације капиталних расхода у 2018, ту би се потврдило оно што сви видимо: нема капиталних пројеката, а и одржавање постојеће инфраструктуре је катастрофално. Најзначајнији пројекат је свирајућа фонтана и билборд који је незаконито прекрио историјску железничку станицу.
 
Кад се укрсте овај и прошлогодишњи буџет јасно се види да је огроман број пројеката планираних за 2018. пребачен за 2019. Такође, пројекти који су буџетом за 2018. годину планирани да се реализују у 2019, пребачени су у 2020. и 2021! Масовно се касни са реконструкцијом улица, адаптацијом школа и обданишта, изградњом здравствених станица, реконструкцијом улица.

Смањени расходи на предшколско образовање. Мање се издваја за предшколско образовање у односу на 2018 (- 800 милиона динара). Ребалансом буџета за 2018. планирано је да се у 2019. уложи 920 милиона динара за реконструкцију обданишта 2019. и 950 милиона 2020, а овим буџетом се за 2019. планира само 200 милиона 2019.

Нису планиране нове школе, домови здравља. 

Нема увођења школског полицајца у сваку школу и обавезног видео надзора повезаног у реалном времену са МУП-ом.

Ребалансом је планирано да се у одржавање улица уложи 155 милиона динара, а буџетом за 2019. планира се само 89.5 милиона динара.

Нема никакве промене у политици јавног превоза, велика лаж Горана Весића да су субвенције јавним предузећима смањене за 82%. Само је променио назив из „субвенције“ у „услуге по уговору“.
Планирано је да град дотира градски и приградски превоз са 27.5 милијарди динара. Ново је да се формално ГСП више не субвенционише, него као и приватници новац добија преко услуга по уговору. Суштински не значи ништа. У буџету града се види да градска власт не планира да повећа обим превоза (на крају буџета постоје индикатори где се види да се не мења ни број полазака ни број превезених путника)!

ЈКП настављају да уплаћују астрономске цифре у градски буџет, у 2019. години планира се уплата од 5.6 милијарди динара у градски буџет, односно за 100 милиона динара више него 2018. Одакле ЈКП ове паре? Абнормална цена услуга! Највећи уплатилац средстава у буџет су Београдске електране, око 78% свих уплата ЈКП. Профитна стопа Београдских електрана је 17,6% што није нормално, то значи да су цене за грађане превисоке. Са друге стране, инвестиционе активности у Електранама се из године у годину одлажу због недостатка пара. Кориговати цену горива у Београду у складу са смањеном ценом гаса и мазута на међународном тржишту.

Порез на имовину: били смо у праву да је од 2013 скочио за 300%! Ове године захват био 17 милијарди динара, као што смо и ценили. А у 2019: 18.3 милијарде!! „Због очекиваних измена закона“. То је ненормално! Укинути порез на имовину на некретнину у којој живе породице.

Јарбол и даље 120 м, 407 милиона динара. Весић тврдио да ће бити јефтинији, јер скраћен на 80м. Лажов. 
Објекат јавне намене на платоу Славија: 36 милиона?!
За мини фонтане: 75 милиона динара!

Ништа од наших приоритета нема, већа куповна моћ грађана, већа безбедност људи посебно деце, улагање у инфраструктуру, стипендије за младе, стамбени додатак за младе брачне парове. Све то могло из ове милијарде евра. 

Нема ни развоја града, ако не рачунамо сумануту станоградњу за најбогатије, на терет постојеће инфраструктуре, зелених и других јавних површина, као и заштићених зона, попут водоизворишта. 

Власт је штеточинска, ради само у интересу најбогатијих, а овај буџет доказује континуитет такве политике."

 

Никола Јовановић

Потпредседник Народне странке и заменик шефа одборничке групе Савез за Србију