Народна странка

Гајић: Вучић има позицију апсолутног монарха

Гајић: Вучић има позицију апсолутног монарха

Председник Правног савета Народне странке Владимир Гајић изјавио је да председник Србије Александар Вучић "има позицију апсолутног монарха" и да готово дневно крши Устав.

"Вучићу је свеједно каква овлашћења има у Уставу, мала или велика. Проблем непостојања правне државе је у томе што не постоје санкције за кршење прописа. Ако сте у извршној власти, не може ништа да вам се деси. Уставни суд ће о неком питању одлучити за 20 година, када то више неће бити важно, зато што је начин избора судија политички", рекао је Гајић гостујући на телевизији Н1.

Гајић, који је и председник Адвокатске коморе Београда, истакао је да је неопходно да се политика избаци из начина избора судија и тужилаца и оценио да у Србији "појам правде никада није оживео".

"Немамо појам правде, појам слободе, независног судства, судске власти и поделе власти. Овде постоји само извршна власт, а законодавна и судска власт постоје само на папиру, оне не постоје у реалном животу", рекао је Гајић.

Гајић је навео да консултације о промени Устава немају никакав значај, јер се повукла струка, односно Друштво судија Србије, Удружење тужилаца и релевантне невладине организације.

"Јавност се све време држи у заблуди, а држава се не односи према озбиљним стварима на озбиљан начин", рекао је Гајић.

Гајић је као трагичан оценио скуп професора правног факултета у оквиру унутрашњег дијалога о Косову, док је за њихове изјаве рекао да су "испод сваке критике".

"Види се да ми као друштво, не само држава, нисмо спремни да се суочимо с тако важним стварима јер живимо у перманентној лажи последњх 30 година. Ми смо затворено друштво у којем влада мимикрија. Наша интелигенција ни у чему не учествује", рекао је Гајић.