Народна странка

Одбор за заштиту животне средине: Биоинжењеринг у функцији подизања стандарда живота у великим градовима

Одбор за заштиту животне средине: Биоинжењеринг у функцији подизања стандарда живота у великим градовима

Народна странка је у свом Програму за Београд предвидела коришћење модерних система за регулације урбаних потока - биорегулације. Иако су у свету оне врло атрактивне и многе развијене земље своје класично регулисане реке претварају у биорегулације, у Србији није направљена ниједна.

Београд има око 100 потока, већи део њих протиче периферним општинама, регулисани су тако званим класичним регулацијама пољског типа, док су они делови који пролазе кроз гушће насељене средине регулисани типом регулација градског типа. Назив се односи на висину заштите од поплава и зависи од вредности брањеног подручја.

Народна странка ће се потрудити да овај тип регулисања урбаних потока постане пракса, да урбане средине добију своје мале оазе. 

Да би се ово спровело у дело, ми смо спремни да се постарамо да свако место у Србији добије канализациони прикључак и да се канализација не излива у потоке. Стручну подршку за то имамо, а верујемо да ћемо добити и подршку грађана да коначно наши градови заблистају у пуном сјају.

Одбор Народне странке за заштиту животне средине