Народна странка

Народна странка ће се ефикасно обрачунати са криминалом

Народна странка ће се ефикасно обрачунати са криминалом

Народна странка се залаже за увођење специјалног тужиоца за високу корупцију и ефикасан обрачун са криминалом, док власт није способна да реши 30 мафијашких убистава у претходних пет година, јер су делови полиције повезани са криминалцима, кажу функционери Народне странке Боривоје Боровић и Владимир Гајић.

"Враћа се тренд деведесетих година, на улицама су поново обрачуни, а полиција благо реагује или у договору са криминалним групама не открива те велике предмете. Није тачна тврдња министра Небојше Стефановића да се у Београду обрачунавају црногорски кланови, јер су кланови повезани у Италији, Београду или Подгорици, а држава мора да штити не само границе, него и унутрашњи мир у земљи", рекао је Боровић телевизији Наша.

Боровић, који је председник Одбора Народне странке за правосуђе, истакао је да без сарадње криминалаца са неким круговима у полицији сигурно не би могло да дође до ликвидација без судског епилога.

Он је, поводом изјаве Стефановића да у Србији делују криминалне групе из Црне Горе, рекао да се власт у Србији не труди да се понаша онако како би морала по Уставу и закону.

"Постоје тајне службе које праве проблем и у Црној Гори и у Србији или из истог центра утичу на медије у Србији и Црној Гори. Нека добро размисле од кога добијају савете када цензуришу медије и када дозвољавају да полиција директно са криминалним круговима вршља по Србији и Црној Гори", рекао је Боровић.

 

 

Он је истакао да су главне тезе у програму Народне странке увођење Специјалног тужиоца за високу корупцију, закони о лустрацији и утврђивању порекла имовине, као и отварање досијеа Државне безбедности и укидање тужилачке истраге.

"Када би се отворили ти досијеи, видели бисмо које су судије сарађивале са којом извршном влашћу, на који начин, који су политичари из опозиције радили за власт, који адвокати раде за полицију. У Србији постоје отргнути центри тајних служби који у име политичара и народа воде и креирају наш живот", рекао је Боровић.

Гајић, који је председник Правног савета Народне странке, рекао је да се у последњих пет година догодило око 30 професионалних убистава која до данас нису решена.

"Министар полиције би требало да се замисли да ли он држи под контролом власт у земљи. Ако има 30 ликвидација које полиција не решава или није у стању да реши, то је огроман број за земљу која је релативно мала, као што је Србија", рекао је Гајић.

Он је истакао да корупција долази с врха власти и да зато, између осталог, није решен случај рушења у Савамали, јер би истрага довела до самог врха власти.

"Да ли неко верује да је то наредио Синиша Мали, шеф комуналне полиције или шеф градске полциије? Нико од њих то није могао да уради, никоме од њих није могло да падне на памет да то уради", рекао је Гајић.

Гајић је, поводом предстојећих београдских избора, рекао да ће блок који чине Народна странка и Покрет слободних грађана, који је подржао кандидатуру Драгана Ђиласа за градоначелника, бити главни противник Српској напредној странци.

"Сигуран сам да ћемо победити уз добру контролу избора и сарадњу свих опозиционих колона, а важно да све колоне пређу цензус, јер ће губитак гласова ићи у корист СНС. Победа у Београду ће бити први корак ка променама у целој Србији", рекао је Гајић.