Народна странка

Боровић: Вучић се мало занео

Боровић: Вучић се мало занео

преузето са интернет портала Новог магазина 

Да ли је власт у Србији из кукавичлука, а пре свега из страха да не изгуби власт, ступила у колаборацију с најокорелијим криминалцима? Или уз помоћ криминалаца покушава да пљачком стекне огромно богатство? Хоће ли јој се та спрега обити о главу? Председник Одбора Народне стране а правосуђе, адвокат Боривоје Боровић каже за Нови магазин да се председник Србије занео мислећи да има контролу над криминалним навијачким групама. “Вучић не разуме да за те људе не постоје ауторитети и да ће кад тад доћи по своје”, наводи Боровић.
 
Прошло је десет месеци откад је председник Србије најавио борбу против мафије. Могу ли се хапшења криминалаца која су уследила подвести под борбу против организованог криминала?

Свака власт на почетку мандата обећава борбу против криминала и корупције. Вучић је своју власт зацементирао објавом да ће се обрачунати с тајкунима, а први на удару нашао се Мирослав Мишковић. Међутим, тај предмет је запао у ћорсокак и Мишковић ће највероватније бити ослобођен. Затим су најавили борбу против криминалних кланова из Црне Горе, али се ни ту ништа није десило. Напротив, у Србији је формирано неколико криминалних група које су се повезале с црногорским клановима. Актуелна власт је прилично навијала за кавачки клан, а хапшени су припадници супарничког, шкаљарског клана. Ова последња Вучићева објава рата мафији сплет је разних околности.
 
Ко је најзаслужнији за хапшење клана Беливук–Миљковић?

Мислим да највеће заслуге припадају бившем министру полиције Небојши Стефановићу, захваљујући коме је откривена и Јовањица, једна од највећих плантажа марихуане у Европи. Такође, веома је значајан и учинак страних тајних служби, попут ФБИ и ДЕА, које су дешифровале телефоне које је користила група Беливук–Миљковић.
 
Како оцењујете што се, према наводима оптужнице, тај клан не доводи у везу с представницима власти?

Оптужница ову криминалну групу третира од 2019. иако се годинама уназад зна за њено постојање, да је под заштитом актуелне политичке власти и високих полицијских официра. Ово је доказ да је правосуђе у Србији потпуно разваљено.
 
Зашто су представници власти, на челу с председником државе, у јавност износили детаље из истраге?

Вучић је почео да објављује детаље из кривичног поступка против групе Вељка Беливука само да би скренуо пажњу са афере о 600 сати снимљених телефонских разговора које је он водио са, засад, непознатим лицима. Он је на тај начин починио кривично дело ометања правде и спречавање и ометање доказивања у кривичном поступку.

Међутим, пошто он не хаје за закон, њега су следили и разни министри и функционери СНС-а који су разним објавама контаминирали доказе. Да сам адвокат у том предмету, направио бих много проблема тужиоцу Саши Иванићу, који је ни крив ни дужан посматрао и свог шефа Младена Ненадића како на конференцији за новинаре показује могуће доказе пре него што је почео главни претрес.
 
Председник Вучић је рекао да ће оптужница против клана Беливук–Миљковић бити ремек-дело правосуђа.

Та оптужница је плагијат јер су докази већ прегледани у кабинетима Александра Вучића и разних министара. Специјални тужилац ће имати много проблема. Почињени су страшни злочини, али, да не будем погрешно схваћен, страшније је оно што сам видео у предмету – да је полиција све време пратила људе који су побијени. Усред Београда имали смо кланицу и нико за то није поднео оставку. Нико није поднео оставку ни када је откривена плантажа марихуане Јовањица. Крајње неморално и неодговорно понашање власти.
 
Да ли је могуће да безбедносне службе нису знале за постојање криминалне групе која је годинама убијала, касапила и млела људе?

Сигуран сам да су знали. Можда нису знали да су млели људска тела, али су знали да су људи нестајали. На сваком стадиону међу навијачима постоје људи из полиције и БИА. Све што раде навијачке криминалне групе под контролом је безбедносних служби. Вође тих криминалних група имају чак и службене полицијске значке и режиму служе као батинаши против опозиције и новинара, и да за време избора застрашују бираче. Ја сам као адвокат кривичар са дугогодишњим искуством веома забринут због спреге власти и криминалних група.
 
Због чега сте конкретно забринути?

Мислим да је Вучић наиван човек. Не желим му зло, али он се занео мислећи да има контролу над криминалним навијачким групама. Он не разуме да ће ти људи кад тад доћи по своје. После сваке услуге они од власти траже све више и више. За њих не постоје ауторитети, њих не интересује да ли си председник државе или министар полиције. Њихова прва мета су политичке газде, да их тако условно назовем.
 
Како функционише спрега између власти и криминалних група?

У нашем случају очигледно је да имамо председника државе и истовремено једне странке који од криминалаца очекује да контролишу изборе и да му обезбеде гласове. Непосредне контакте с вођама криминалних група остварују Вучићеви министри. Не могу да верујем колико су наивни и неопрезни. Они нису свесни да због своје алавости могу да изгубе главу. Не желим да стварам панику, али бојим се да ће се тешко извући из овог зачараног круга у који су сами себе уплели. Они су због уступака криминалним групама развалили рад полиције. Власт и криминалци сарађују и зарађују огроман новац на пословима трговине дрогом и оружјем, и разним изнудама.

Више полицајаца ми је причало да су и по годину дана радили на предмету откривања криминалне групе, али да би их увек неко одозго, пред хапшење, позвао и наредио да све обуставе. Мислим да је народ у великој опасности јер све док полиција и тужилаштво не буду самостални у свом раду, нећемо имати озбиљну борбу против корупције и организованог криминала.
 
Да ли је тај огроман новац разлог због којег се власт не обрачунава са 20 регистрованих организованих криминалних група?

Свакако. Корупција је дубоко зашла у министарства. Зашто се не утврди одговорност Дијане Хркаловић и оба министра полиције. Не утврђује се зато што у самом врху власти нема заинтересованости да се обрачуна са организованим криминалом и корупцијом.
 
Чему и коме служе безбедносне службе у Србији?
Председнику државе и извршној власти. Па председник се сам похвалио да је отишао у БИА и дао им одрешене руке да могу да хапсе мафијаше. Тада смо заправо сазнали да БИА не ради по закону него по нахођењу Александра Вучића.
 
Да ли је могуће да БИА није знала за тајно снимање телефонских разговора председника државе?

БИА се више бави праћењем опозиционих политичара и независних новинара него заштитом председника државе. На челу БИА већ дуже време се налазе све сами аматери. Професионалци у БИА не смеју да се чују од директора БИА, који рачуне полаже шефу своје странке.
 
Како коментаришете јавно појављивање и фотографисање министра полиције Александра Вулина с људима из криминалног миљеа?

Мислим да Вулин као бивши јуловац воли да се представља као неко ко је опасан. Његова изјава да би се кандидовао за председника Србије говори колико је неодмерен и да не живи у реалном свету. Да је озбиљан политичар и министар полиције, не би себи дозволио да се нађе у друштву људи који су осуђивани за кривична дела. Све то говори да се у врху политичке власти налази једна апсолутна сељана која је окупирала Србију.
 
Јесу ли у Србији криминалне групе у служби власти или обрнуто?

У време СФРЈ криминалци су радили за државу. Данас углавном представници власти раде за криминалне групе. Да није било страних тајних служби, група Беливук–Миљковић никада не би била процесуирана. Показало се да наша власт није имала никакве доказе о злочинима које је та група починила. Зашто? Јасно је.