Народна странка

Анђелковић: Поново цури амонијак!

Анђелковић: Поново цури амонијак!

Није прошло ни месец дана од пиротског удеса, са цурењем амонијака, из преврнуте цистерне када је двоје људи изгубило живот, искакања воза из шина код Зајачара са фосфорном киселином, на срећу без цурења, СИНОЋ се десио нови инцидент, у насељу Топола код Панчева, како сазнајемо.

Овај пут није цурио амонијак из вагон-цистерне већ из ауто-цистерне код теретне пруге. Двадесетак људи се обратило лекарима за помоћ, двоје је на терапији кисеоником, а десетине кућа у околини су евакуисане.

Морамо да се запитамо шта раде надлежни, ко издаје и на какав начин дозволе за промет отрова и опасних материја у Србији? Поуздано знамо да то ради Министарство за заштиту животне средине и питамо министарку Ирену Вујовић, ко и са којим овлашћењима потписује дозволе у министарству?

Да ли је на терен упућена мобилна екотоксиколошка јединица? Да ли планирате да, по старом обичају, мерите концентрације амонијака у ваздуху када се заврши увиђај тужилаштва, отприлике након месец дана?

Народ у Србији је угрожен, животно, неорганизацијом унутар министарства за заштиту животне средине, где се очигледно не зна шта је чија надлежност, ко је за шта одговоран и како се поступа у одређеним околностима.

др Александар Анђелковић
председник одбора Народне странке за заштиту животне средине