Народна странка

Анђелковић: Градски потоци постали фекални колектори

Анђелковић: Градски потоци постали фекални колектори

Територијом града Београда протиче око 40 (водо)токова. Многи од њих су зацевљени за потребе изградње, неки на одређеним деловима, други опет целом дужином тока. Градски потоци су данас оторени фекални колектори до којих се скоро више не може ни прићи. Набујала дивља градања коју последњих неколико година власт отворено стимулише, довела је до тога да и оно мало ових речица које су одолевале урбанизацији, постану управо канализациони колектори.

Многе општине немају решено канализационо питање, у месним заједницама поготову. Људи су приморани да се сналазе и довијају како знају. Нажалост многи од њих одаберу најгори могући сценарио, да своје канализацоне воде спроведу у оближњи поток.

Народна странка је сваки дан на терену. Ресорни одбор за заштиту животне средине поседује стручне људе за ову област. Сваки дан разговарамо са суграђанима, указујемо на проблем и нудимо решење. Овој бахатости се мора стати на крај!

На примеру Београда на води се јасно види “сјај и беда” у једном пројекту. Зграде бљештавог и луксузног изгледа саграђене су на канализационим колекторима који се уливају директно у Саву без пречишћавања. У смирај дана када се Сава повуче у корито смрад се осећа до Славије.

Ми не желимо Београд у којем се градоначелник хвали реализацијом туђе идеје о том луксузном насељу а не види да ће ускоро кренути заразе да се шире из непосредне близине тог насеља.

Нама се као и нашим суграђанима свиђа идеја Београда који поштује еколошке норме, који ради на побољшању животног стандарда људи који у њему живе. Београд који ће имати уређене градске потоке са чистом водом, животињама и биљкама у њима. Београд који ће имати уређене обале и паркове уз потоке које ће деца радо посећивати. Београд налик развијеним градовима Европе.

За протеклих десет година Београд је доживео културолошки, архитектонски, еколошки, саобраћајни суноврат. Мирјевски поток, Калуђерички поток, Болечица, Топчидерка, Сурчински поток, канали на левој обали дунава, Чукарички рукавац, Дунавски рукавац на Ади Хуји су парадигма неодговорног управљања градом. Парола ове власти је да жели да Београд “спусти на реке” ако су то ове реке бојимо се да ће тим “спуштањем” београђани нарушити своје здравље.

Многи од ових проблема јесу наслеђени, али су многи за протекли период од неколико година удвостручени. Пројекти које град у будућности планира да гради опет су у сврху изградње баслословно скупих кввадрата и без икаквог помака у планирању и градњи пратеће инфраструктуре.

Београђани заслужују бољи амбијент за живот од поплочаних тргова, бетонираних стаза, асфалтираних игралишта. Београђани заслужују чисте потоке, уређене обале и сачуване паркове и шуме. Па ако већ плаћамо висок стандард живота у престоници да макар тај стандард прати и животни амбијент.

др Александар Анђелковић
председник РО Народне странке за заштиту животне средине