Народна странка

Анђелковић: Пролази ли Србија кроз еколошку транзицију

Анђелковић: Пролази ли Србија кроз еколошку транзицију

Модерна Србија се суочава са многобројним проблемима, многим неметнутим, неретко самоизазваним, а еколошким темама се у овом друштву, сем удружења грађана (формалних и неформалних), покрета и неколико опозиционих странака, системски нико не бави. Диктатуру животна средина не интересује!

Народна странка апелује на власт да се призове памети и оконча ову еколошку транзицију која предуго траје. Ситуацја је толико алармантна да се просто на сваком кораку, на друштвеним мрежама, у разговорима, на прославама, свуда чује вапај грађана. Уместо да се из године у годину стање поправља, намеће се оправдани утисак да је све лошије, јер и јесте лошије. У многим областима нису ни законска и нормативна акта усаглашена са стандардима развијених земаља европског континента. Тренутно готово ниједан закон који је донет у овој области нема ко да примени. Корупција и криминал не иду под руку са очувањем животне средине, напротив најчешће је девастирају.

Корумпиране институције жмуре на прекршаје интересних група којима ништа не стоји на путу. Зидају нелегално у заштићеним подручјима, на водоизвриштима, планинским врховима, разарају природу, уништиће Мачву, уништавају Источну Србију, спремају се да „нападну“ и Централну. Граде деривационе системе за производњу електричне енергије, секу шуме, дају државна ловишта осуђиваним ловокрадицама на газдовање, намерачили су се на Кошутњак, Макиш, Белјарицу и све друге области које би у организованим државама биле апсолутно заштићене, неке чак и даноноћно чуване стражом.

Далеко смо од уређених депонија, селективног прикупљања отпада. Све смо даљи од чистог ваздуха и зелене енергије.

Народна странка се не бори за ову област декларативно, популистички, у циљу прикупљања политичких поена. Једина смо опозициона (или једна од малобројних) која је донела и потписала ДЕКЛАРАЦИЈУ О ОДГОВОРНОМ УПРАВЉАЊУ РУДНИМ БЛАГОМ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ[1], којом се обавезујемо да ћемо бринути ко и на који начин експлоатише рудна блага ове земље. Такође, у Програму за Београд под тачком 9. названом Екологија[2] постоји описан читав сет мера и решења за проблеме који су примењиви у свим урбаним срединама у Србији. У завршној фази израде је и Програм за Србију, који детаљније обрађује све проблеме Републике као и стратегију за будућност како би се проблеми у овој области свели на минимум.

Имамо програм, имамо кадрове који могу да изнесу решења њиме понуђена, имамо вољу и енергију да се суочимо са овим, најкомплекснијим и најзапостављенијим, проблемом Србије и нећемо стати док га не спроведемо у дело.  Наравно, за то нам је потребна подршка гласача а ми смо много пута до сад доказали да држимо реч и да ћемо сигурно учинити све, што је до нас, да праве вредности коначно завладају Србијом.

др Александар Анђелковић
председник Одбора Народне странке за заштиту животне средине

[1] Доступно на сајту www.narodna.org.rs

[2] Програм за Београд, доступан на веб сајту Народне странке.