Народна странка

Ратка Јаћимовић Поповић: Политичка имунизација

Ратка Јаћимовић Поповић: Политичка имунизација

Сличност између медицине и политике  постала  је очигледна  у време  актуелне пандемије. Питање имунизације и заштите болесних, али и превентивне мере против заражавања, постају примарни циљ не  само  лекара, који у здравственим установама  лече  своје пацијенте, него и политичара који  су од  целог народа направили пацијенте и хоспитализују  их ван установа и институција. 

Колективни имунититет је ефекат који се јавља, када је већи део једне популације имунизован против неке инфективне болести. Проценат популације који мора бити вакцинисан да би се постигао овај ефекат варира од болести до болести, али мора бити висок.

Код неких болести једна заражена особа може заразити од 12-18 особа. Невероватна  сличност се  увиђа и код страначке имунизације. 

Такав однос заражавања  јавља се чак и код  имунизованих припадника станака, од  стане којих, ширење инфекције може бити много агресивније. Имунизовани чланови странака имају задатак, да у корист колективног станачког имунитета, заразе што више својих рођака, пријатеља и  комшија. Године, образовање,политички ставови, нису битни, битан је само број, јер од броја инфицираних јако  зависи и имуни систем  преносиоца болести. Имунизација обезбеђује здравствену сигурност, код станачке имунизације то се зову- сигурни гласови.

Постоји једна олакшавајућа околност, која даје наду. Наиме, неке особе не смеју бити ваксцинисане, рецимо особе које имају тешке алергијске реакције на неке болести. Такви људи, одбијају  да буду имунизовани управо, због  тешких алергијских реакција на алергене који се масовно шире из страначких одбора. 

Постоје и ситуације  кад људи који су прележали болест, могу поново да се заразе, у том случају је важно, шта се  нуди од медикамената.

Постоје разни лекови за такве рецидиве. Често такви пацијенти,  чак јако добро прођу, у смислу последица од поновног заражавања, јер су лекови које су им понудили били јако ефкасни.Такве лекове не могу добити сви заражени јер су јако скупи и увозе се из иностанства И нису за неупућене.

У упутсвима за коришћење тих лекова лепо пише: 

Начин коришћења: лекови се користе онда кад се болест развија  неповољним током, ако амбуланта у којој сте се лечили почне да се урушава, пређите  у другу, већу И боље опрермљену.

Начин чувања: чувајте лек  од  правих фармацеута јер су најопаснији, они који знају како се лекови користе- учили људи

Контраиндикације: Могу  се јавити осипи по кожи и унутрашњим органима ако се  нађете у близини оних  који  мисле својом главом,  и који  виде да  сте се предозирали.

У циљу ефикасне имунизације, тим скупим лековима, који су намењени само изабранима, обични болесници, морају да чекају неку другу прилику. Прилика ће сигурно бити јер живимо у златно доба фармације, само треба имати стрпљења и наде. Ако не помогну  лекови, главни хирург ће сигурно знати да одстрарани болесно ткиво које прети колективном имунитету.Операције се углавном  препоручују у пролеће, али могу да се ураде и по хитном поступку ако то одговара  главном хирургу, његовим сарадницима и пацијентима. Уполитици је све исто, само се бришу сарадници и пацијенти.
 

Ратка Јаћимовић Поповић
политиколог, члан ГрО Зрењанин