Народна странка

Народна странка: Исхрана ученика – ноћна мора или залог за будућност?

Народна странка: Исхрана ученика – ноћна мора или залог за будућност?

Родитељи деце школског узраста се већ деценијама уназад хватају за главу када помисле колико их кошта бесплатно школовање у Србији. Поред уџбеника, излета, разних ваншколских активности, исхрана школараца је свакодневна брига.

У Београду у школској 2020/2021. години око 17 000 ученика иде у први разред основне школе. Близу 200 београдских основних и средњих школа похађа око 100 000 ученика. Свакога дана река лепих, младих, паметних главица креће у борбу за знање. На све стране чујемо похвале и овације нашем школском систему, без реалне слике како заиста изгледа имати ученика (или више њих) са стране родитеља. Иако се потенцира на томе да је школовање бесплатно, исти ти родитељи се уопште не слажу са том констатацијом, с обзиром на то колико им тањи новчанике свакога дана.

Европски парламент је 2016. године године донео нацрт који садржи стратегију исхране школске популације, са освртом на здраве стилове живота, превенцију здравствених проблема и у исто време подршку пољопривреди и локалним произвођачима. За ову активност Европски парламент је издвојио 250 милиона евра на годишњем нивоу. Државе које држе до себе, које су препознале значај ове проблематике, убрзо су направиле своје стратегије и почеле да их примењују свака у складу са својим потребама и могућностима.

Словенија је отишла корак даље у овој области и, по процени релевантних параметара, налази се на првом месту у Европи у примени националног програма за здраве животне навике, посебно са младом популацијом, и у области исхране ученика, у коју спада и субвенционисана цена оброка, издваја 35 милиона евра на годишњем нивоу.

Шта је Србија урадила по овом питању? Једно велико НИШТА. Исхрана ученика је и даље на нивоу пекаре која у оквиру школе продаје производе пуне адитива, маргарина, шећера, јогурта од млека у праху, палачинке са џемом од екстракта воћа и ко зна шта још. Постоји и један мали број школа у којима се заиста води рачуна о томе, а ученици имају здраве животне навике и избалансиране оброке, али то се заиста своди на амбициозне појединце и у нашој држави је на нивоу статистичке грешке.

Родитељи деце школског узраста покушавају да усмере децу на здраву исхрану, али без помоћи школе, медија, локалне самоуправе и Националне стратегије, тешко да ће се остварити неки завидни резултати!

У Србији постоји организована субвенционисана исхрана студената у оквиру „Студентског центра“, који функционише у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Исхрана студената је на дневном нивоу око 150 динара. Шта спречава нашу државу да организује исти или сличан вид помоћи и за остале кориснике школског система?

Народна странка се залаже да се стратегија здраве исхране ученика и здравих стилова живота прошири на све нивое образовања.

Организовање „Центра за исхрану ученика“ има за циљ да на националном нивоу направи дугорочни план, са студијом изводљивости, циљном групом и дугорочним добробити које као друштво можемо да имамо.

Свака локална самоуправа треба да:

- буџетом предвиди финансијски план за субвенцију исхране ученика;

 - организује општинске центре за исхрану ученика у складу са својим потребама, понудом производа на локалном нивоу, као и са направи дугорочне планове.

Народна странка сматра да Град Београд, који има 17 општина, преко 2,5 милиона становника, и који располаже позамашним буџетом, може са лакоћом да спроведе стратегију исхране ученика уз субвенције, на опште задовољство директних и индиректних корисника услуга (ученика и родитеља).

Народна странка има урађен предлог измена Закона о образовању који између осталог мора да регулише и исхрану ученика, јер је овај део веома важан за нормално функционисање просвете у 21. веку.

Народна странка сматра да улагање у будућност, у здравље и образовање генерација које долазе, није луксуз већ неопходност.

Градски одбор за образовање Народне странке