Народна странка

Народна странка Врбас: План за вођење локалне самоуправе – нови приступ политици

Народна странка Врбас: План за вођење локалне самоуправе – нови приступ политици

Локална политичка сцена Врбаса у протеклих шест година владавине СНС-а, прошла је трновит пут од лоше ка још горој. Током тог периода потрошено је више од 60 милиона евра на функционисање локалне самоуправе и упркос томе, власт није успела да до краја реализује ниједан од најважнијих пројеката. Поред свега тога, општина је у овом моменту у дефициту око две милијарде динара.

Сведоци смо да је дошло до нестанка више јавних предузећа, а она која још увек функционишу, у великим су проблемима, услуге које пружају грађанима су значајно скупље, али не и квалитетније.
Ипак, највећи пораз ове власти, али и свих нас, је у дефициту људи! Сваког дана чујемо да је неко отишао, или да се увелико спрема да то учини. У школама је све мање деце, прети нам чак укидање појединих школа. Паркови и игралишта су не само празни, него у великој мери и запуштени, разрушени.

За жаљење је да су чак и кафићи и баште у главној улици све ређи и све празнији… За то се ”побринула” и локална власт која је недавно изгласала повећање закупа летњих башти за приближно 270 одсто. После рушења “политички неподобне” баште, прешло се на суптилнији обрачун за угоститељима у Врбасу, економским притисцима, кроз нереалне намете.

И поред чињенице да нам је “пола града” на Аљасци, у САД, Немачкој, Новом Зеланду и свуда где год могу да пронађу смисао и шансу за достојанствен живот, у Врбасу је почетком године ипак створена критична маса довољна да испуни централне градске улице током недељних шетњи. Протест “1 од 5 милиона” је у Врбасу имао своје легитимне захтеве, од којих није испуњен ниједан, али то не значи да протест није “успео”. Напротив, у шетњама је из недеље у недељу учествовало и по 1.200 људи, што је протест у Врбасу чинило процентуално најмасовнијим у Србији. Сама та чињеница је довољна да нас учини поносним на наш град, јер смо показали да не осећамо страх, апатију и безидејност, осећања која се актуелна власт својски труди да усади код грађана.

Шта је задатак опозиције у недемократском друштву? Није довољно само инсистирати на оправданом незадовољству  грађана. Људи су жељни наде, перспективе и реалних решења за нагомилане проблеме. Зато Народна странка у Врбасу жели да направи важан искорак у локалној политици.

Објављивање Плана реализације локалне политике у време када није предизборна кампања, представља уједно и позив, пре свега грађанима, да се коначно отвори неопходан дијалог ради превазилажења катастрофалне ситуације у коју нас је све довела неодговорна политика у читавој земљи. Свака од тачака коју промовише Народна странка има јако утемељење у реалности, али и у одговорном и стручном промишљању, пре свега младих људи који су решени да се ухвате у коштац са проблемима. Критика лошег стања је оправдана и неопходна, али сама по себи недовољна да би се решили проблеми. Зато желимо да сваку област из надлежности локалне самоуправе врло прецизно разрадимо и предложимо решења за унапређење функционисања локалне самоуправе. Тај нови приступ политици је већ наишао на добар оџив грађана, што веома охрабрује.

Наравно, Народна странка не може сама. Зато пружамо руку и позивамо све појединце и организације да се прикључе борби да Врбас поново буде “Олимп у равници”, град којим смо се поносили. Иако можда сада не делује тако, сигуран сам да ћемо врло брзо остварити тај циљ, јер је сазрело веровање да се “од овог не бежи, ово се побеђује!".

 

Слободан Бјекић, потпредседник Општинског одобра Народне странке Врбас

Објављено у листу "Глас".