Народна странка

Жугић: Бунт угоститеља – почетак опште побуне или глас очајника?

Жугић: Бунт угоститеља – почетак опште побуне или глас очајника?

У понедељак је у Београду испред зграде Владе Србије одржан први од најављених протеста угоститеља против рестриктивних мера Владе Србије и Кризног штаба за борбу против ЦОВИД-19 које су након више годину дана неселективне и насумичне примене довеле целу грану привреде која у Србији запошљава више од 300.000 људи на границу егзистенције.

Око 2.000 људи је на два сата закрчило раскрсницу Немањине и Кнеза Милоша и уз музичку подршку, скандирање и пароле, по први пут су угоститељи и радници у угоститељству, али и људи који раде у индустрији посебних догађаја обједињени изашли на улицу да искажу сав свој очај и бес.

Учесници су носили маске и држали дистанцу да би и на тај начин подсетили да, како су истакли, “нису легло заразе” и да су огорчени јер и након више од годину дана власт и њени медији сатанизују целу њихову привредну грану иако су се сваки пут максимално придржавали свих прописаних мера.

Демонстранти су наступили у више колона – укупно четири угоститељска и удружење организатора догађаја, али и представници музичара и удружења салона венчаница.

Представници окупљених изнели су захтеве да им се омогући основно право на рад и финансијски помогне да избегну масовно затварање њихових послова и радних места које је неизбежно у немогућим условима који су пред угоститеље постављени.

Нажалост, ови захтеви су до надлежних и раније стизали у наступима и разговорима појединих удружења угоститеља, али никада до сада на њих нису добили позитиван одговор.

Обећана финансијска помоћ у виду повољних кредита иза којих ће држава стати као гарант изостали су, а исплаћени минималци за запослене су власницима објеката наметнули обавезу да своје раднике задрже у радном односу иако је некима од њих забрањен рад већ скоро 13 месеци, што им је, како су навели, “само намакло омчу око врата” и довело их на праг дужничког ропства.

Са друге стране, истакли су говорници, било је много поштеније да је целокупан сектор био потпуно затворен на неко време и уз ослобађање плаћања дажбина и обавеза према држави, уместо стихијски доношених мера које су ограничиле рад угоститељима до те мере да са сваким радим даном имају само губитке, док су са друге стране допуштане утакмице на пуним стадионима, предизборна окупљања, прославе на отварању споменика и потпуни хаос на скијалиштима.

Испоставило се да угоститељи углавном ни не познају довољно своја права, регулативе и ингеренције локалне самоуправе и да разједињени нису на прави начин усмерили своје захтеве ка надлежним институцијама.

Народна странка препознаје системски проблем угоститељства у Србији. Важећи закони и правилници који се односе на ту грану привреде су застарели, не препознају важност и не прате динамичан развој овог дела привреде у 21. веку.

Потребна је нова класификација угоститељских објеката по типу и намени деловања, другачији обрачун ПДВ-а, различитих такси и намета, а посебно начин на који се људи у угоститељству запошљавају, поштујући потребе те струке и њене специфичности.

Ипак, ниједан од ових захтева протесту није истакнут у први план, што говори да угоститељима треба свака помоћ у њиховом самоорганизовању и препознавању њихових права.

Народна странка обећава да ће, када преузме власт, сести са угоститељима и заједнички дефинисати нове законе и регулативе који се тичу тог веома важног дела привреде, али и целокупног друштвеног живота, правично, примерено времену у којем живимо и са јасно дефинисаним обавезама свих, па и државе према угоститељима.

 

Душан Жугић,
повереник Народне странке за Врачар