Народна странка

Народна странка Врачар: Заједно са грађанима спречићемо уништавање Каленића

Народна странка Врачар: Заједно са грађанима спречићемо уништавање Каленића

Да ли сте којим случајем посетили нову, реконтруисану Палилулску пијацу? Да ли сте се уопште усудили да завирите у њу? Ако јесте, да ли сте видели неког пољопривредника, произвођача, па макар и накупца робе коју бисте тамо купили?

Ако нисте, време је да одете у походе том здању – непримерено велика грдосија, као да је свемирски брод слетео на мали простор који је некада био Палилуска пијаца. Зврји празно. Подсећа на тржни центар у којем, према избору робе и размештају тезги, окружених продавничицама брендираних вина, сирева, гастро ужитака и киоска мешовите робе, тек можда можете да наслутите да је ипак реч о пијаци.

Као ружан сан, обистињују се претње које нам је СНС помпезно представљао постављајући нам макете својих урбанистичких чудовишта. Београд какав волимо и знамо нестаје нам пред очима.

Недалеко од овог “места злочина”, Бајлонијева пијаца и даље је ту, запуштенија него икад. Намерно је остављена у том стању или само чека свој ред.

Следеће што планирају да нам узму је Каленић пијаца. Наш Каленић, срце Врачара, један од симбола наше општине. Пуким случајем, прво је страдала Палилулска пијаца, а план је био да то прво буде Каленић.

Али, они су хтели да то уклопе са реконструкцијом Макензијеве, па се мало одужило, али би и то ускоро могло да се догоди.

Намеравају да поставе нови “свемирски брод” на Каленић, тамо где му место није, наткривено здање из којег се не види небо са садржајима непримереним пијаци, смањеним бројем тезги и индивидуалних продаваца и произвођача.

Од свега предложеног, једино нам је потребна подземна гаража.

Ако желимо да одбранимо свој Врачар и свој град, морамо да устанемо против самовоље оних који Београд доживљавају као полигон за своје мегаломанске, скупе и ружне замисли које у дело намеравају да спроведу нашим новцем, а да се успут и додатно обогате кроз корупцију.  

Они неће стати док не заврше свој накарадни подухват над Београдом, а ми не можемо само да стојимо и гледамо.

Ми не желимо диктатуру инвеститорског урбанизма, лишену естетике и хуманизма.

Каленић пијаца би требало да буде чистија, можда би неке радње у њој требало реновирати, можда јој је потребна боља инфраструктура у виду прилаза и магацинских простора.

Већи паркинг јој је свакако потребан, али се противимо предложеном накарадном пројекту.

Ако власт уради оно што је намерила са Каленићем, више нећемо имати наш Врачар.

Позивамо све људе који воле Београд и Врачар да дају свој допринос и подрже борбу против “коначног решења” које нам спрема пљачкашка власт – истребљење свега градског и посебно београдског на Врачару и у целом Београду.

Народна странка је се залаже за уређену државу и праведно друштво.

Заједно са грађанима ослободићемо Врачар, Београд и Србију.

 

Народна странка Врачар